Πως γίνεται η διάγνωση των διαταραχών αυτιστικού φάσματος;

Οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος, σύμφωνα με το διαγνωστικό σύστημα κατάταξης ψυχιατρικών και νευροαναπτυξιακών νοσημάτων DSM-5, χαρακτηρίζονται από: δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στην επικοινωνία (προβλήματα στην κοινωνική επικοινωνία), αλλά και από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και μονότονα ενδιαφέροντα ή δραστηριότητες.

Μοιραστείτε το

Συνήθως, οι δυσκολίες αυτές εμφανίζονται στην πρώτη παιδική ηλικία, έως τα 3 έτη, αλλά τα λειτουργικά προβλήματα, που προκύπτουν από τις διαταραχές αυτές, μπορεί να εντοπιστούν αργότερα. Αρκετά άτομα με αναπτυξιακή διαταραχή εμφανίζουν «συμπτώματα» και από μικρότερες ακόμη ηλικίες,ανάλογα με τη βαρύτητα της εικόνας, ακόμη και από τη γέννηση.

Για αυτό το λόγο οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές αυτές ονομάζονται Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, γιατί καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών και επικοινωνιακών δυσκολιών, διαφορετικών για κάθε παιδί.

Η διάγνωση των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας (Αναπτυξιολόγοι, Παιδοψυχίατροι) ή ιδανικά από διεπιστημονική ομάδα ειδικών (Αναπτυξιολόγος, Παιδονευρολόγος, Κλινικός γενετιστής, Ψυχολόγος, Παιδοψυχίατρος, Λογοθεραπευτής, Ειδικός Παιδαγωγός και Εργοθεραπευτής).

Δυστυχώς μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ειδικά αιματολογικά τεστ, που να οδηγήσουν στη διάγνωση του αυτισμού, αν και για κάποιους μικρούς ασθενείς, μπορεί να είναι χρήσιμος ένας μοριακός έλεγχος, λόγω πιθανών συνυπαρχουσών γενετικών ή άλλων προβλημάτων.

Αντίθετα τα κριτήρια διάγνωσης βασίζονται στην κλινική παρατήρηση της συμπεριφοράς του παιδιού, στην ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη (αναπτυξιακά ορόσημα), στις πληροφορίες που παραθέτουν οι γονείς, αλλά και σε ειδικά διαγνωστικά τεστ.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

Το παιδι σας μεγαλώνει!

Εμβόλια! Ποιές είναι οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες;

Mε τον εμβολιασμό επιδιώκεται η δημιουργία ειδικής ανοσολογικής άμυνας έναντι συγκεκριμένων μικροοργανισμών. Σκοπός του καθολικού εμβολιασμού είναι η πρόληψη και η εκρίζωση των νοσημάτων, όπως πχ έγινε κατά το παρελθόν, με την εξάλειψη της ευλογιάς και της πολυομυελίτιδας, σε κάποιες χώρες του κόσμου.

Παιδιατρική Αρθρογραφία

The Impact of the Glycemic Index, Glycemic load and the Macronutrient intake of the Diet of overweight and obese Children on Metabolic Syndrome Development.

The Impact of the Glycemic Index, Glycemic load and the Macronutrient intake of the Diet of overweight and obese Children on Metabolic Syndrome Development. Niki Philippas*, Despoina Bastaki, Panagiota Pervanidou, Eleftheria Roma-Giannikou, George Chrousos, Christina Kanaka-Gantenbein. Bioaccent Journal Nutrition 

Scroll to Top