Παιδική παχυσαρκία.Που βρισκόμαστε σήμερα.

Γράφει η Νίκη Φίλιππα, Κλινική Διαιτολόγος King's College University of London τ. Children's Hospital Boston, Harvard Medical School

Μοιραστείτε το

Ο επιπολασμός (η συχνότητα εμφάνισης) της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως με βάση τα στοιχεία του International Association for the Study of Obesity (IASO) και του Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD).

Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι παρατηρείται στις χώρες όπως Αυστραλία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία, ΗΠΑ μια τάση για στάση ή και μείωση της ανoδικής πορείας των επιπέδων παιδικής παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, όπου παρατηρήθηκε μια στάση στα ήδη υψηλά επίπεδα.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ένα 11-12% των παιδιών στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα και άλλο ένα 26% περίπου υπέρβαρα.

Η έγκαιρη διάγνωση όταν πάει το βάρος του παιδιού να «ξεφύγει» είναι πολύ σημαντική για τη πρόληψη των επιπλοκών της παχυσαρκίας. Για αυτό οι παιδίατροι χρησιμοποιούν τις ειδικές καμπύλες ανάπτυξης σε κάθε συνάντηση μαζί τους, εξηγώντας στους γονείς τη σύγκριση σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις, ώστε να παρακολουθούν και οι γονείς το βάρος σε σχέση με το ύψος.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το παραπάνω βάρος δεν σημαίνει ότι θα ψηλώσει το παιδί! Πλέον, το λίπος έχει βρεθεί ότι παράγει ορμόνες και η παχυσαρκία δίνει το λάθος «σήμα» για το επίπεδο ανάπτυξης του παιδιού και συσχετίζεται με μειωμένη παραγωγή αυξητικής ορμόνης και τελικά, μειωμένο τελικό ύψος!

Η διατροφή που συνιστάται είναι στα πλαίσια της Μεσογειακής δίαιτας, με έμφαση στους χαμηλού και μέτριου γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες όπως, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, γάλα/γιαούρτι και μείωση στο επεξεργασμένο άμυλο, αλλά και στις πατάτες, χυμούς, γλυκά και αναψυκτικά.  Η πυραμίδα του Harvard που ισχύει για όλη της οικογένεια, είναι η προτεινόμενη για ισορροπημένη διατροφή, με τη διαφορά ότι τα παιδιά χρειάζονται ανάλογα με την ηλικία περισσότερες μερίδες ασβεστίου και κόκκινο κρέας ( σύσταση για 2 φορές την εβδομάδα).

Η θεραπεία της παχυσαρκίας πλέον, στα περισσότερα κέντρα του εξωτερικού, γίνεται με το μοντέλο της «ομάδας», βασίζεται στη συνεργασία ειδικοτήτων παιδιάτρου-διαιτολόγου-ψυχολόγου  για βοήθεια της αλλαγής συμπεριφοράς.

Η διατροφική εκπαίδευση γίνεται με διαδραστικό τρόπο, ώστε το παιδί να συμμετέχει και να νιώθει ότι παίρνει τον έλεγχο στη διαδικασία αυτή, εξετάζοντας πάντα κατά πόσο είναι έτοιμο το παιδί και η οικογένεια να κάνει αλλαγές. Η μεγαλύτερη επιτυχία στη πρόληψη και θεραπεία είναι όταν γίνεται με τη συμμετοχή όλων των μελών της οικογένειας ως υγιεινός τρόπος ζωής.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

Scroll to Top