Πλεονεκτήματα μητρικού θηλασμού για μητέρα και βρέφος

Είναι πλέον γνωστό, πως τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι αδιαμφισβήτητα. Το μητρικό γάλα είναι το πιο ανεκτίμητο δώρο που μπορεί να κάνει μια μητέρα στο παιδί της.

Μοιραστείτε το

Τα οφέλη αφορούν το νεογνό, την ίδια τη μητέρα, προάγουν τη σχέση μητέρας-βρέφους, αλλά έχει και αρκετά πρακτικά πλεονεκτήματα.

Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι βρέφη που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές λοιμώξεις, όπως ωτίτιδα, πνευμονία, βρογχιολίτιδα, μηνιγγίτιδα και σηψαιμία.

Επιπλέον εμφανίζουν σε μικρότερο ποσοστό, ατοπική δερματίτιδα, άσθμα και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις, σε σχέση με μη θηλάζοντα βρέφη.

Έχουν λιγότερους βρεφικούς κολικούς α΄ τριμήνου, λιγότερες ανάγωγες και λιγότερα προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Το νεογνό με το θηλασμό, προσλαμβάνει την καλύτερη δυνατή ποιοτικά και θρεπτικά τροφή για την ηλικία του, στην ποσότητα που επιθυμεί, όποτε το επιθυμεί.

Οι θηλάζουσες μητέρες, εμφανίζουν μικρότερη επίπτωση εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, επανέρχονται γρηγορότερα μετά τον τοκετό, εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας. Τέλος ο θηλασμός αποτελεί «φυσικό» τρόπο ελέγχου τον γεννήσεων.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, με τον θηλασμό αναπτύσσεται καλύτερα η σχέση μητέρας-βρέφους, υποστηρίζεται η ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του νεογνού, ενώ παράλληλα εκκρίνονται ορμόνες ευχαρίστησης, χαλάρωσης και ευεξίας, όπως είναι η ωκυτοκίνη.

Τέλος, τα πρακτικά οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι ότι είναι οικονομικότερη μέθοδος σίτισης του νεογέννητου, με γάλα της καλύτερης ποιότητας και διατροφικής αξίας για το μωρό, είναι άμεσα διαθέσιμο, δεν χρειάζεται προετοιμασία και αποστείρωση, ακόμη και σε χώρες με σοβαρά προβλήματα υγιεινής και υποσιτισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

Μητρικός Θηλασμός

Αντενδείξεις μητρικού θηλασμού 

Οι περιπτώσεις στις οποίες ο Μητρικός Θηλασμός  δε αποτελεί την καταλληλότερη μέθοδο σίτισης για το βρέφος είναι πραγματικά ελάχιστες.

baby, newborn, child
Μητρικός Θηλασμός

Ένστικτο για το νεογνό, ικανότητα για τη μητέρα

Ο θηλασμός αποτελεί ένστικτο και τέχνη. Απαιτεί αφοσίωση και επιμονή από την μητέρα και ιδανικά θα πρέπει να ξεκινά η ενημέρωση και η εκπαίδευση στις τεχνικές του μητρικού θηλασμού πριν από τον τοκετό.

Scroll to Top