Πρωτόγαλα ή Πύαρ

Το πρωτόγαλα (στα λατινικά: Colostrum) ή πύαρ είναι το γάλα των πρώτων ωρών και ημερών, που τα θηλαστικά παρέχουν στα νεογνά τους. Αποτελεί ιδανική τροφή για το νεογνό

Μοιραστείτε το

μιας και είναι πλούσιο σε αντισώματα, τα οποία ενισχύουν το ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα του και το προστατεύουν από λοιμώξεις, μεταφέροντας έτοιμα αντισώματα από την μητέρα στο νεογνό.

Το πρωτόγαλα είναι διαφορετικό από το ώριμο γάλα των επόμενων ημερών σε υφή, σύσταση, χρώμα και ποσότητα. Παράγεται περίπου για την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό, είναι κιτρινωπό, παχύρρευστο και λιγότερο σε ποσότητα.

Εκτός από τα αντισώματα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, άλατα και λευκώματα, προσφέροντας στο νεογέννητου ακριβώς τα συστατικά που χρειάζεται για τις πρώτες μέρες της ζωής του.

Όσων αφορά την περιορισμένη ποσότητα, ας μην ξεχνάμε ότι το στομαχάκι του νεογέννητου την πρώτη ημέρα ζωής χωρά μόλις 5-7 ml μητρικό γάλα ανά γεύμα, ποσότητα δηλαδή όσο ένα κεράσι!

http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

Διατροφή

Δυσανεξία στη Λακτόζη

Δυσανεξία στη λακτόζη ονομάζουμε την ατελή πέψη της λακτόζης, δηλαδή του σακχάρου που περιέχεται στο γάλα, λόγω έλλειψης του ενζύμου λακτάση, το οποίο παράγεται στο άνω τμήμα των κυττάρων του εντέρου.

Παιδιατρική Αρθρογραφία

Στρες και παχυσαρκία στα παιδιά και τους εφήβους: Bιολογικοί και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες

Δ. Μπαστάκη, Π. Περβανίδου, Χ. Κανακα, Γ. Π. Χρούσος
Ιατρείο Παιδικής Παχυσαρκίας, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Δελτίο Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, ΤΟΜΟΣ 65, ΤΕΥΧΟΣ 2, 2015

Scroll to Top