Αντενδείξεις μητρικού θηλασμού 

Οι περιπτώσεις στις οποίες ο Μητρικός Θηλασμός  δε αποτελεί την καταλληλότερη μέθοδο σίτισης για το βρέφος είναι πραγματικά ελάχιστες.

Μοιραστείτε το

Απόλυτες αντενδείξεις θηλασμού αποτελούν:

μεταβολικά προβλήματα του νεογνού, όπως η γαλακτοζαιμία και η φαινυλκαιτονουρία (PKU), ενώ σχετική αντένδειξη μπορεί να αποτελούν ανατομικές ανωμαλίες του στόματος του νεογνού, έως την αποκατάστασή τους, προς αποφυγή πνιγμονής και λοιμώξεων. Τα νεογνά αυτό μπορούν να σιτιστούν με μητρικό γάλα με χρήση ειδικών θηλών.

Από την άλλη πλευρά, προβλήματα της μητέρας που αποτελούν απόλυτη αντένδειξη για το μητρικό θηλασμό είναι η χρήση ουσιών (ναρκωτικών, αλκοόλ, χημειοθεραπευτικά, ραδιενεργά φάρμακα), λοιμώξεις, όπως είναι η ενεργός φυματίωση, έως την έναρξη θεραπείας, η ανεμευλογιά ή η ενεργός δερματική ερπητική λοίμωξη και το δερματικό απόστημα στην περιοχή του μαστού- θηλής και η HIV λοίμωξη (AIDS).

Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι σε αναπτυσσόμενες χώρες, με υψηλή επίπτωση HIV λοίμωξης, αλλά και υποσιτισμού στον πληθυσμό, η ασφαλέστερη οδός και η καλύτερη ποιοτικά τροφή για το νεογέννητο εξακολουθεί και είναι το μητρικό γάλα, ακόμη και όταν η μητέρα έχει μολυνθεί με τον ιό του AIDS.

Αντενδείξεις δεν αποτελούν η φορεία ηπατίτιδας Β, η λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό, ο πυρετός της μητέρας, η μαστίτιδα (αντιθέτως μάλιστα!), το κάπνισμα της μητέρας ή η περιστασιακή – κοινωνική  χρήση αλκοόλ, ο ίκτερος, τα χρόνια προβλήματα υγείας της θηλάζουσας και η χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Ενημερωθείτε από τον Παιδίατρο σας.

http://www.who.int/maternal_child_adolescent/documents/9789241599535/en/

http://www.unicef.org/aids/files/hiv_WHO_guideline_on_HIV_and_IF.pdf

What Are Significant Contraindications for Breastfeeding?

http://www.cdc.gov/breastfeeding/disease/

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

children, children playing, children's
Καλοκαίρι και Παιδιά

Ήλιος και Παιδιά. Βασικές αρχές ηλιοπροστασίας

Ζούμε σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες. Τις περισσότερες χρονιές, η καλοκαιρία ξεκινά νωρίς την άνοιξη, μόλις από τον Απρίλιο και φτάνει δειλά δειλά έως τον Νοέμβριο.

Scroll to Top