Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (Sudden infant death syndrome- SIDS) είναι μια κατάσταση αιφνίδιου θανάτου ενός καθόλα υγιούς βρέφους, ηλικίας έως 12 μηνών, χωρίς προφανή αιτία,  παρά τον λεπτομερή έλεγχο.

Μοιραστείτε το

Αποτελεί την τρίτη σε συχνότητα αιτία βρεφικού θανάτου και εμφανίζεται συχνότερα σε βρέφη ηλικίας 2-4 μηνών.

Πολλές είναι οι θεωρίες σχετική με την αιτία του φαινομένου. Κάποιες από αυτές σχετίζονται με την ανωριμότητα ή την παθολογική ωρίμανση του κεντρικού νευρικού συστήματος, κάποιες με διαταραχές του κέντρου αναπνοής, ενώ άλλες με καρδιακές αρρυθμίες.

Πέρα όμως από τις υποθέσεις, νεότερα δεδομένα υποστηρίζουν ότι αυξημένος κίνδυνος για την εμφάνιση του συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου παρατηρείται ανάλογα με τη θέση ύπνου, με την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου και με την υπερθέρμανση του βρέφους.

Αναλυτικά οι παράγοντες που έχει βρεθεί σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι:

  • Η πρηνής θέση ύπνου (μπρούμυτα). Έχει βρεθεί ότι τα βρέφη εισπνέουν ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουν, με αποτέλεσμα να υποξυγονώνεται ο εγκέφαλος τους.

  • Το κάπνισμα της μητέρας, τόσο κατά την κύηση, όσο και μετά. Ο καπνός του τσιγάρου στο σπίτι ή στο χώρο του μωρού γενικά είναι ένας πολύ επιβαρυντικός παράγοντας.

  •  Η υπερθέρμανση του βρέφους, είτε φορώντας του πολλά ρούχα και σκεπάσματα, είτε με την υπερβολική θέρμανση του βρεφικού δωματίου.

  • Η τοποθέτηση του βρέφους για ύπνο σε διαφορετικό κρεβάτι από το δικό του.

Με ποίο τρόπο όμως μπορούν οι νέοι γονείς να προστατέψουν το παιδί τους?

Η  Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, έχει εκδώσει νέες συστάσεις σύμφωνα με τις οποίες, το ποσοστό εμφάνισης του φαινομένου έχει μειωθεί κατά 50%. Η εκστρατεία ενημέρωσης ξεκίνησε το 2003 και ονομάστηκε “Back to sleep”. Συστήνεται να ενημερώνονται εκτός από τους γονείς, όλοι όσοι φροντίζουν ένα βρέφος, οι παππούδες, οι νταντάδες, οι βρεφονηπιοκόμοι, καθώς και όλοι οι επιστήμονες υγείας.

Εξέχουσα θέση μεταξύ των συστάσεων κατέχει η θέση του ύπνου. Πλέον η ενδεδειγμένη θέση ύπνου θεωρείται η ύπτια (ανάσκελα) και καμία άλλη!  Σε αυτή τη θέση ένα υγιές μωρό δεν κινδυνεύει περισσότερο από εισρόφηση. Η τοποθέτησή του σε πρηνή θέση πρέπει να ενθαρρύνεται για την σωστή ψυχοκινητική ωρίμανση του βρέφους, αλλά μόνο κατά τις ώρες που είναι ξύπνιο υπό άμεση επίβλεψη του γονέα (tummy time). Όταν το βρέφος σας έχει μεγαλώσει τόσο, ώστε να μπορεί να γυρίζει, μην το εμποδίζετε να το κάνει, αφήστε το να κοιμάται σε όποια θέση προτιμά το ίδιο.

Εξίσου σημαντική βαρύτητα έχει και το κρεβάτι του βρέφους. Συστήνεται σκληρό στρώμα και απαγορεύονται μαξιλάρια, ογκώδεις κουβέρτες και παιχνίδια μέσα στην κούνια. Το μωρό απαγορεύεται να κοιμάται στο δικό μας κρεβάτι! Έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα, ειδικά τις πρώτες μέρες επιστροφής στο σπίτι, που όλοι είναι αρκετά κουρασμένοι και άυπνοι.

Για τον ίδιο λόγο δεν κοιμίζουμε το νεογνό σε καναπέδες ή πολυθρόνες. Ενδεικτικά, το βρέφος συστήνεται να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών του ως την ηλικία των 6 μηνών, αλλά πάντοτε στο δικό του κρεβάτι.

Η θερμοκρασία είναι ένας επιπλέον παράγοντας. Η βέλτιστη θερμοκρασία δωματίου είναι οι 20οC για το χειμώνα και οι 30οC για το καλοκαίρι. Συστήνεται να μην ντύνετε το βρέφος με πολλά και βαριά ρούχα, αλλά ούτε να χρησιμοποιείτε και πολλά και βαριά σκεπάσματα γα τον ύπνο. Τα σκεπάσματα πρέπει πάντοτε να φτάνουν έως τους ώμους του βρέφους, αφήνοντας πάντοτε έξω το κεφάλι.

Θηλάζετε το μωρό σας! Έχει βρεθεί πως ο θηλασμός δρα ευεργετικά έναντι του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου!

Απαγορεύεται το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης, ενώ συστήνεται η αποφυγή του καπνίσματος και για τους δύο γονείς στη συνέχεια. Απαγορεύεται αυστηρά, το κάπνισμα στο χώρο που βρίσκεται το βρέφος.
Αντίθετα, δεν υπάρχει ένδειξη χρήσης ειδικών συσκευών παρακολούθησης της αναπνοής και της καρδιακής λειτουργίας ενός υγιούς βρέφους.

Εάν το μωρό σας αρρωστήσει, πρέπει να επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας, για να εκτιμήσει την κατάσταση και να σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε.

Με απλούς και εύκολους τρόπους, αλλά και με τακτική παιδιατρική παρακολούθηση και εμβολιασμό, σύμφωνα με το ισχύον Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, μπορείτε να παρέχετε όλη την φροντίδα και αγάπη στο μικρό σας και παράλληλα να το προστατέψετε, στο βαθμό που μπορεί να προληφθεί, από τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες σχετικές με το θέμα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  του CDC πατώντας εδώ ή της AAP πατώντας εδώ.

Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο, αν επισκεφτείτε το blog του Doctor Anytime, πατώντας εδώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

Διατροφή

Βρεφικές κρέμες. Ποιες περιέχουν γλουτένη και ποιες όχι!

Το μωράκι σας μεγαλώνει! Και έφτασε η ώρα, κατά τον 5ο – 6ο μήνα ζωής, να ξεκινήσετε την εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του. Και οι στερεές τροφές δεν είναι τίποτα άλλο από τις βρεφικές κρέμες, τα φρούτα και τα λαχανικά. Με ποια κρέμα όμως πρέπει να ξεκινήσετε;

Scroll to Top