Νεογνικός Ίκτερος- Πότε να ανησυχήσετε

Ίκτερο, ονομάζουμε την αυξημένη τιμή χολερυθρίνης στο αίμα, η οποία παράγεται μετά από την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ευθρά αιμοσφαίρια, μεταφέρουν το οξυγόνο στους ιστούς του σώματος

Μοιραστείτε το

και στους ενήλικες έχουν διάρκεια ζωής περίπου 120 ημέρες. Στα νεογνά, η μέση διάρκεια ζωής τους είναι σαφώς μικρότερη.

Ο ίκτερος αποτελεί συχνό φαινόμενο, που εμφανίζεται τις πρώτες ημέρες της ζωής, συνήθως στο 3ο με 4ο 24ωρο ζωής, στο 60% των τελειόμηνων νεογνών και στο 80% των πρόωρων νεογνών.

Εμφανίζεται αρχικά σαν υποκίτρινη χροιά του δέρματος του προσώπου, αλλά όσο η τιμή της χολερυθρίνης αυξάνεται, η αυξημένη εναπόθεση της στο δέρμα, στους σκληρούς των οφθαλμών (άσπρο του ματιού) ή στους βλεννογόνους του στόματος, τους χρωματίζει έντονα κίτρινους.

Η τιμές της χολερυθρίνης στο μεγαλύτερο ποσοστό νεογνών, σπάνια ξεπερνούν τα 15 mg/dl, διαρκούν συνήθως 1 εβδομάδα και στη συνέχεια ο ίκτερος υποχωρεί σταδιακά. Στην σταδιακή υποχώρησή του συμβάλουν το φως της ημέρας και η καλή ενυδάτωση του νεογνού, μέσω των συχνών θηλασμών.

Πότε όμως ο ίκτερος του νεογνού ξεφεύγει από τα όρια του “φυσιολογικού” φαινομένου; Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας;

  • Αν το νεογνό εμφανίσει ίκτερο την πρώτη μέρα ζωής του

  • Αν η τιμή του ικτέρου αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό (>5mg/dl/24h)

  • Αν το νεογνό σας είναι πρόωρο ή έχει χαμηλό βάρος γέννησης

  • Αν υπάρχει ίκτερος και μετά τη 20 η  μέρα  ζωής στα μη θηλάζοντα νεογνά και μετά τον 1 ο μήνα ζωής στα νεογνά που θηλάζουν.

  • Αν μαζί με τον ίκτερο υπάρχει και πυρετός

  • Αν το νεογνό ή το βρέφος είναι νωθρό, κοιμάται πολλές ώρες, χωρίς να ξυπνά για θηλασμό ή αν παρότι ξυπνά, δεν θηλάζει ικανοποιητικά

  • Αν μαζί με την έμμεση χολερυθρίνη, συνυπάρχει και άμεση χολερυθρίνη (>20% της τιμής της ολικής)

  • Αν σας ανησυχεί ή σας προβληματίζει οτιδήποτε σε σχέση με το μωρό σας!

Θυμίζουμε, ότι η πιο αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης του ικτέρου, είναι ο υπολογισμός της τιμής της χολερυθρίνης στο φλεβικό αίμα (ολική, άμεση και έμμεση χολερυθρίνη).

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες:

http://www.cdc.gov/ncbddd/jaundice/freematerials.html

http://www.aafp.org/afp/2008/0501/p1255.html

ή την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία:

https://e-child.gr/latest-current-topics/guidelines-of-jaundice/

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

Μητρικός Θηλασμός

Ατομική Τράπεζα Γάλατος

Αρκετές από τις μαμάδες, εργάζονται, οπότε πρέπει να επιστρέψουν στην δουλειά τους, σύντομα μετά τον τοκετό. Ένας καλός τρόπος συνέχισης του μητρικού θηλασμού, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η δημιουργία ατομικής τράπεζας γάλατος.

Διατροφή

Παιδί & Σοκολάτα

Γράφει η Μαρία Κολοτούρου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
www.dietforall.gr

Scroll to Top