Διατροφή νεογνού

Για τους πρώτους 6 μήνες ζωής, η καλύτερη τροφή για το μωρό σας είναι το μητρικό γάλα. Περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, στις απαραίτητες αναλογίες και επιπλέον εφοδιάζει το μικρό σας με έτοιμα αντισώματα, αφού δικά του θα αρχίσει να παράγει μετά τους 6 μήνες ζωής.

Μοιραστείτε το

Επιπλέον, ενισχύει το δέσιμο της μητέρας με το νεογέννητο της και την ομαλή συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, συστήνουν σχετικά με τον μητρικό θηλασμό, ότι πρέπει να ξεκινάει μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση, θα πρέπει να είναι αποκλειστικός για τους πρώτους 6 μήνες ζωής και στη συνέχεια να διαρκεί έως το πρώτο έτος ζωής ή και περισσότερο, σε συνδυασμό με τις στερεές τροφές.

Για τους πρώτους 6 μήνες ζωής, αποκλειστική τροφή του βρέφους, όπως είπαμε είναι το γάλα, ιδανικά το μητρικό. Τα μικρά βρέφη δεν χρειάζονται επιπλέον νερό ή άλλα ροφήματα, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Νερό μπαίνει στη διατροφή του μωρού, παράλληλα με την εισαγωγή των στερεών τροφών, περίπου στους 5-6 μήνες ζωής.

Πολλές μαμάδες ανησυχούν εάν έχουν αρκετό γάλα ή εάν το μωρό τους τρώει όσο χρειάζεται. Το μόνο ασφαλές μέτρο αξιολόγησης αποτελεί το βάρος που κερδίζει το βρεφάκι σας την εβδομάδα. Τους πρώτους μήνες ζωής επιθυμούμε να κερδίζει περίπου 25-30gr/ημέρα τα οποία μεταφράζονται σε περίπου 150 gr ανά εβδομάδα.

Τα μωρά αποκαθιστούν το βάρος γέννησης περίπου σε 10 ημέρες από τον τοκετό, το διπλασιάζουν περίπου στους 3-4 μήνες ζωής και το τριπλασιάζουν περίπου στο έτος.

Επομένως, το πρώτο έτος ζωής, αποτελεί ίσως την σημαντικότερη περίοδο για ένα βρέφος, από διατροφικής άποψης. Ο αναπτυσσόμενος οργανισμός αυξάνει με το μεγαλύτερο ρυθμό για τη ζωή του ατόμου. Άρα, οι διατροφικές ανάγκες κατά την βρεφική περίοδο είναι σημαντικότερες, από οποιαδήποτε άλλη περίοδο ζωής του ανθρώπου, με εξαίρεση ίσως την περίοδο της εφηβείας.

Περίπου στην ηλικία των 6 μηνών, το βρέφος παύει να καλύπτεται θερμιδικά μόνο από το γάλα.

Η περίοδος αυτή είναι η κατάλληλη για την εισαγωγή των στερεών τροφών και συμβαδίζει με την νευρολογική ωρίμανση του για να δεχτεί τις στερεές τροφές.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

toddler, boy, sleeping
Παιδιατρικές Λοιμώξεις

Οξεία Ωτίτιδα. Τι πρέπει να ξέρω;

Το αυτί (ους) χωρίζεται σε εξωτερικό, που περιλαμβάνει το πτερύγιο και τον έξω ακουστικό πόρο, σε μέσο ους, το οποίο βρίσκεται πίσω από τον τυμπανικό υμένα και τέλος σε έσω ους, το οποίο αποτελεί το όργανο της ακοής και της ισορροπίας του σώματος.

Scroll to Top