Αντηλιακές κρέμες για παιδιά

beach, child, kid
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αντηλιακές κρέμες δεν μας παρέχουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (UVA και UVB).  Απλά, μας επιτρέπουν να καθίσουμε στον ήλιο, για κάποια ώρα, με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μοιραστείτε το

Τα παιδικά αντηλιακά χωρίζονται σε αυτά που περιέχουν φυσικά φίλτρα και προορίζονται για παιδιά μικρότερης ηλικίας και σε αυτά που περιέχουν χημικά φίλτρα.

Τα αντηλιακά με τα φυσικά φίλτρα (ανόργανα), αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία και μετά την επάλειψη, αφήνουν στο δέρμα ένα λευκό φιλμ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βρέφη και νήπια, αλλά και σε παιδιά με προβλήματα ατοπικής δερματίτιδας και δυσανεξία στα αντηλιακά χημικών φίλτρων.

Τα αντηλιακά με τα χημικά φίλτρα (οργανικά), απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και δεν την αφήνουν να βλάψει τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιδιά μεγαλύτερα του έτους, που δεν εμφανίζουν δυσανεξία στα οργανικά φίλτρα.

Τα αντηλιακά χωρίζονται ακόμη με βάση τον δείκτη αντηλιακής προστασίας που παρέχουν (SPF- Sun Protection Factor.). Ο δείκτης SPF αφορά κυρίως την ακτινοβολία UVB, στην οποία οφείλεται και η ελαφρά κοκκινίλα, μετά από ολιγόλεπτη απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο.

Για παράδειγμα δείκτης αντηλιακής προστασίας UVB 20 σημαίνει ότι αν χωρίς αντηλιακή προστασία, θα μπορούσατε να μείνετε στον ήλιο επί 30 λεπτά μέχρι να αρχίσει το δέρμα σας να κοκκινίζει, με το  αντηλιακό φίλτρο με SPF 20, μπορείτε να μείνετε στον ήλιο 20 φορές μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πριν αρχίσει να κοκκινίζει το δέρμα σας.

Τέλος, για να είναι όσο πιο αποτελεσματική γίνεται η προστασία των αντηλιακών, βάζουμε στο παιδί αρκετή ποσότητα αντηλιακής κρέμας, καλύπτουμε σχολαστικά όλα τα ακάλυπτα μέρη του σώματος και επαναλαμβάνουμε κάθε 2 ώρες ή συχνότερα, εάν το παιδί μπαινοβγαίνει στο νερό.

Θυμίζουμε ότι τα περισσότερα αντηλιακά έχουν διάρκεια ζωής 2 χρόνια. Μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε το αντηλιακό γαλάκτωμα της προηγούμενης χρονιάς φτάνει να είναι αποθηκευμένο σε δροσερό και σκιερό μέρος (σε θερμοκρασία δωματίου <25οC).

Δεν Ξεχνάμε:

  • Βρέφη έως 6 μηνών, απαγορεύεται να εκτίθενται στον ήλιο

  • Ακολουθούμε τα μέτρα αντηλιακής προστασίας καθημερινά και όχι μόνο στην παραλία

  • Αποφεύγουμε την υπερβολική ηλιακή έκθεση, καθημερινά

  • Δεν ξεχνάμε πως η ομπρέλα θαλάσσης, προφυλάσσει από την ηλιακή ακτινοβολία μόνο σε ποσοστό 15%, ενώ το νερό της θάλασσας σε ποσοστό μόλις 5%

  • Ρούχα τα οποία προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία είναι μόνο αυτά τα οποία έχουν πυκνή ύφανση, δηλαδή εκείνα τα οποία δεν μπορείς να δεις μέσα από αυτά αν τα σηκώσεις στον ήλιο. Επίσης, ακόμη και τα ηλιοπροστατευτικά ρούχα εάν βραχούν χάνουν περίπου το 50% της ηλιοπροστατευτικής τους ικανότητας.

  • Καταναλώνουμε άφθονα υγρά!

Σε περίπτωση εγκαύματος;

Στην περίπτωση που παρά τα μέτρα προστασίας από τον ήλιο, τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά και είτε λόγω μη επαρκούς ηλιοπροστασίας (μικρότερος δείκτης ηλιοπροστασίας από τον επιθυμητό, αποφυγή χρήσης καπέλου και γυαλιών ηλίου) είτε από υποεκτίμηση της επικινδυνότητας  και της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας, καταλήγετε σπίτι, εσείς ή το παιδί σας, με ένα δερματικό έγκαυμα!

Και τώρα τι κάνουμε? Ψυχραιμία! Αρχικά αφαιρούμε τα ρούχα και τοποθετούμε την περιοχή του δέρματος που έχει υποστεί τη βλάβη κάτω από τρεχούμενο δροσερό νερό, τουλάχιστον για 3-5 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο, μειώνουμε το βάθος του εγκαύματος και προστατεύουμε τις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος από την επιπλέον καταστροφή.

Σε καμία περίπτωση δεν τοποθετούμε πάνω στην περιοχή του εγκαύματος οδοντόπαστες, βούτυρο, γιαούρτι, ντομάτα ή οτιδήποτε άλλο «γιατροσόφι».

Εάν έχουν ήδη δημιουργηθεί φυσαλίδες ή έλκη, δεν τα πειράζουμε.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον Παιδίατρο σας για να εκτιμήσει τη σοβαρότητα και τον βαθμό του εγκαύματος, αλλά και για να σας παρέχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες αντιμετώπισης.

Δεν ξεχνάμε ότι τα παιδιά μας δέχονται το 80% της συνολικής ηλιακής ακτινοβολίας που θα δεχτούν σε ολόκληρη τη ζωή τους έως το 20ο έτος ζωής. Αυτό δεν γίνεται μόνο το καλοκαίρι στην παραλία, αλλά κυρίως στην καθημερινότητά μας, στο σχολείο, στην εκδρομή, στη βόλτα, στα ψώνια. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε λοιπόν τα παιδιά μας, αλλά και τους εαυτούς μας, να φροντίζουν τη δερματική τους υγεία, από τα πρώτα κιόλας χρόνια, για να υιοθετήσουν μια υγιή συμπεριφορά σε όλη την ενήλικο ζωή τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα ηλιοπροστασίας μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-play/Pages/Sun-Safety.aspx

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

girl, childhood, garden
Ασφάλεια μέσα και έξω από το σπίτι

Ασφάλεια στον Κήπο

Πολλά σπίτια έχουν μεγάλες βεράντες, αυλές ή ακόμη και κήπους. Τα περισσότερα όμως έχουν γκαράζ ή χώρους αποθήκευσης. Στους χώρους αυτούς, συχνά φυλάσσονται πράγματα, τα οποία θέλουμε να κρατήσουμε μακριά από τα μικρά μας. Τι γίνεται όμως αν το παιδί μας βρεθεί να “εξερευνά” τον κήπο ή την αποθήκη, χωρίς την επίβλεψη μας;

Scroll to Top