Ήλιος και Παιδιά. Βασικές αρχές ηλιοπροστασίας

children, children playing, children's
Ζούμε σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες. Τις περισσότερες χρονιές, η καλοκαιρία ξεκινά νωρίς την άνοιξη, μόλις από τον Απρίλιο και φτάνει δειλά δειλά έως τον Νοέμβριο.

Μοιραστείτε το

Είναι λοιπόν απαραίτητο σε όλους μας να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας σχετικά με την ασφαλή παραμονή μας στον ήλιο, όχι μόνο δίπλα στη θάλασσα, αλλά και στην καθημερινότητα μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και η «τρύπα του όζοντος» μεγαλώνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερη υπεριώδης ακτινοβολία φτάνει στη Γη. Οι επιπτώσεις  της υπεριώδους ακτινοβολίας στον άνθρωπο είναι πολλές και σοβαρές και εξαρτώνται άμεσα από τον βαθμό έκθεσης σε αυτή.

Άμεση  επίπτωση της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι το γνωστό σε όλους μας ηλιακό έγκαυμα. Απώτερες επιπλοκές είναι η πρόωρη γήρανση και οι κακοήθειες του δέρματος (επιθηλιώματα και μελάνωμα). Όλες οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση τον απώτερων επιπλοκών της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα, σχετίζονται με τον βαθμό έκθεσης μας στον ήλιο, ενώ η εμφάνιση μελανώματος, μία από τις χειρότερες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο, σχετίζεται με τον αριθμό των ηλιακών εγκαυμάτων που έχει υποστεί κάποιος στην παιδική του ηλικία!

Όσο πιο “ανοιχτός” ο φωτότυπος του δέρματος (ανοιχτόχρωμα δέρματα, με λιγότερη μελανίνη), τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος. Όσο μικρότερη η ηλικία του ατόμου, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος. Όσο περισσότερη η ώρα έκθεσης στον ήλιο σε ώρες εντονότερης ηλιακής ακτινοβολίας, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος του ηλιακού εγκαύματος!

Τα αντηλιακά είναι παρασκευάσματα που κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές (κρέμα, αλοιφή, γαλακτώματος, αφρού και εκνεφωνήματος). Με τον όρο αντηλιακά αναφερόμαστε σε φίλτρα προστασίας που μπλοκάρουν τη βλαπτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB στο δέρμα.  Τα αντηλιακά περιέχουν δύο ειδών αντηλιακά φίλτρα, τα χημικά και τα φυσικά.

Είναι αποτελεσματικά εφόσον γίνεται σωστή επιλογή και χρήση τους με συχνή επάλειψη μεγάλης ποσότητας. Ωστόσο δεν αποτρέπουν το έγκαυμα, όσο υψηλό δείκτη και αν έχουν, σε πολύωρη έκθεση, ανάλογα με το φωτότυπο του ατόμου.

Ας θυμηθούμε τα προληπτικά μέτρα ηλιοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνονται:

  • Βρέφη μέχρι 6 μηνών απαγορεύεται να εκτίθενται στον ήλιο.

  • Συνιστάται η αποφυγή ηλιακής έκθεσης τις ώρες μέγιστης ηλιακής ακτινοβολίας, δηλαδή 10:00-16:00.

  • Πριν εκτεθούμε στον ήλιο, εμείς και το παιδί μας, απαραίτητη είναι η χρήση αντηλιακής κρέμας στα ακάλυπτα μέρη του σώματος. Βάζουμε αντηλιακή κρέμα, με υψηλό δείκτη προστασίας, 30 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο και επαναλαμβάνουμε την επάλειψη, συχνά. Εάν το παιδί μας μπαινοβγαίνει στη θάλασσα, η χρήση αντηλιακού θα πρέπει να είναι συχνότερη. Σε παιδιά ηλικίας έως 12 μηνών, η επανάληψη επάλειψης του αντηλιακού επιβάλλεται να είναι κάθε 1 ώρα και η έκθεση στον ήλιο ολιγόλεπτη.

  • Ανεξαρτήτως ηλικίας, επαναλαμβάνουμε την επάλειψη με αντηλιακή κρέμα κάθε 2 ώρες, αμέσως μετά το κολύμπι ή εάν ιδρώσουμε ή σκουπιστούμε με πετσέτα.

  • Δεν ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακή κρέμα στη μύτη, στα αυτιά, στον αυχένα και πίσω από τα γόνατα!

  • Εκτός από τη χρήση της αντηλιακής κρέμας, ως μέτρο ηλιοπροστασίας, φροντίζουμε να φοράμε στα παιδιά μας καπέλο, μπλούζα και γυαλιά ηλίου. Το καπέλο θα πρέπει να είναι πλατύγυρο ώστε να προστατεύεται το πρόσωπο, ο αυχένας και τα αυτιά. Η μπλούζα θα πρέπει να είναι κατά κανόνα ανοιχτόχρωμη, με μακριά μανίκια και να προστατεύει τον αυχένα και τους ώμους. Τέλος, τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να τηρούν όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές και να αγοράζονται, κατά προτίμηση, από κατάστημα οπτικών.

Τα μέτρα προληπτικής ηλιοπροστασίας είναι απλά και εύκολο να εφαρμοστούν. Ας τα ενσωματώσουμε λοιπόν στην καθημερινότητά μας, για την υγεία του δέρματος τη δική μας, αλλά κυρίως για την υγεία των παιδιών μας.

Οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για την ηλιοπροστασία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

Θέματα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής

Βοηθείστε την ομαλή Ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και ωρίμανση του εγκεφάλου του παιδιού σας.

…ξεκινώντας από την γέννηση κιόλας!!
Μελέτες έχουν δείξει, ότι μιλώντας, τραγουδώντας και διαβάζοντας παραμύθια στα νεογνά και στα βρέφη, βοηθάμε τα μέγιστα στην ομαλή ωρίμανση του εγκεφάλου τους.

baby, crying, cry
Νεογέννητο στο σπίτι!

Τι πραγματικά είναι επείγον?

Πολλές φορές, θα τύχουν αναπάντεχα πράγματα σε εσάς και στο μικρό σας. Άλλα από αυτά, είναι εξαιρετικά επείγοντα και χρειάζονται άμεση παιδιατρική ή ακόμη και νοσοκομειακή αντιμετώπιση, αλλά πάλι όχι.

Scroll to Top