Μάθετε τα γράμματα παίζοντας!

Το παιδάκι σας μεγάλωσε και έφτασε η ώρα να μάθετε μαζί τα γράμματα! Αλλά με ποιους τρόπους μπορείτε να συμβάλλετε σε αυτό;

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Οι τρόποι εκμάθησης του αλφαβήτου είναι πολύ και άκρως διασκεδαστικοί, ενώ το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και όρεξη για παιχνίδι με τα παιδιά σας.

Μπορείτε, πολύ απλά, να ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας απλά κάρτες μνήμης με τα γράμματα του Ελληνικού Αλφαβήτου, να γράψετε σε πολύχρωμα χαρτιά με πολύχρωμους μαρκαδόρους τα γράμματα, κεφαλαία και μικρά ή να αναζητήσετε στο διαδίκτυο πρωτότυπες ιδέες, για παιχνίδι με τα γράμματα.

Επιπλέον, μπορείτε να οργανώσετε πιο πολύπλοκες δραστηριότητες με τα παιδιά σας, με βασικό στόχο την εκμάθηση της αλφαβήτου.
Δείτε μερικές!

Φτιάξτε το δικό σας αλφαβητάρι σε κάρτες
Φτιάξτε λοιπόν, μαζί με τα παιδιά το δικό σας αλφαβητάριο! Πάρτε ψαλίδια, παλιά περιοδικά, κουμπιά, κορδόνια, κορδέλες και 24 κόλλες χαρτόνι. Γράψτε σε κάθε κόλλα το γράμμα και ψάξτε μαζί στα περιοδικά φωτογραφίες από αντικείμενα που ξεκινούν από αυτό το γράμμα.

Εναλλακτικά, κατασκευάστε με αντικείμενα τις αρεσκείας σας ή πολύχρωμα χαρτιά, το γράμμα της αλφαβήτου δίνοντας του χαρακτήρες ζώου ή αντικειμένου (πχ. Ε = ελέφαντας, Π= παγωτό κτλ)

Κύβοι με γράμματα
Αγοράστε 24 κύβους με το ελληνικό αλφάβητο ή δημιουργείστε τους δικούς σας, κολλώντας ή ζωγραφίζοντας επάνω σε αυτούς τα γράμματα, από την μια πλευρά, ενώ στις υπόλοιπες μπορείτε να ζωγραφίσετε αντικείμενα, ζώα ή πράγματα που ξεκινούν από αυτό το γράμμα ή να κολλήσετε αντίστοιχες εικόνες που έχετε βρει σε περιοδικά. Βοηθήστε τα παιδιά σας να σχηματίσουν λέξεις με τους κύβους!
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά καπάκια από μπουκάλια, γλωσσοπίεστρα ή μικρά χαρτονάκια.

Παζλ με γράμματα
Πάρτε χοντρό χαρτόνι και κόψτε προσεκτικά τα γράμματα μίας λέξης, ώστε να δημιουργείται ένα παζλ. Επιλέξτε αρχικά απλές λέξεις, όπως το όνομα του παιδιού, “μαμά”, “μπαμπά” . Αφήστε το να το «παλέψει» μόνο του! Βοηθήστε όπου χρειάζεται, προκειμένου να μην εγκαταλείψει άμεσα την προσπάθεια. Χρησιμοποιείστε διαφορετικά χρώματα χαρτονιού για διαφορετικές λέξεις.

Κουλουράκια από γράμματα
Όλα τα παιδιά απολαμβάνουν να ζυμώνουν κουλουράκια! Φτιάξτε με τα παιδιά σας κουλουράκια με τα γράμματα του αλφαβήτου. Βοηθήστε τα να σχηματίσουν τα γράμματα με το ζυμάρι και στη συνέχεια ψήστε τα στο φούρνο! Κρατήστε κάποια “ζυμαρογραμματάκια”, ζωγραφίστε τα με μαρκαδόρους ή τέμπερες, σχηματίστε λέξεις, βρείτε από ποιο γράμμα αρχίζει η κάθε λέξη ή ταυτίστε το σωστό γράμμα με ένα ζώο ή ένα αντικείμενο.

Εκτός από τους δημιουργικούς τρόπους που περιγράφονται παραπάνω και από πολλούς άλλους που μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας με κάρτες αλφαβήτου ή παραμυθάκια, που πωλούνται στο εμπόριο, αλλά και με τη βοήθεια ειδικών εκπαιδευτικών βίντεο.

Μερικά χρήσιμα link:

Διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό:
http://www.i-create.gr/i…/gramma_istoria/gramma_a/index.html

ή  εκπαιδευτικά παραμύθια: 
http://www.letsfamily.gr/…/original_enagrammamiaistoria_ebo…

Μερικά εκπαιδευτικά βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=d60yvZ0FU5s
https://www.youtube.com/watch?v=fvpmjazTkNY
https://www.youtube.com/watch?v=zWjwCGnFiuE

Καλή διασκέδαση λοιπόν!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

beach, child, kid
Καλοκαίρι και Παιδιά

Αντηλιακές κρέμες για παιδιά

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αντηλιακές κρέμες δεν μας παρέχουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (UVA και UVB).  Απλά, μας επιτρέπουν να καθίσουμε στον ήλιο, για κάποια ώρα, με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μητρικός Θηλασμός

Πόσο γάλα χωράει το στομαχάκι του; 

Σχεδόν όλες οι νέες μανούλες έχουν απορία εάν το γάλα τους είναι αρκετό για το νεογνό τους ή αν χρειάζεται να δώσουν συμπλήρωμα.

Scroll to Top