Καλοκαιρινά Τσιμπήματα Θαλάσσιοι οργανισμοί

child, kid, little
Το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν περίοδος, που τα παιδιά μας έρχονται σε επαφή με την παραλία και τη θάλασσα, αλλά και πολλές φορές με τους θαλάσσιους οργανισμούς, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα τσιμπήματα.

Μοιραστείτε το

Οι πιο γνωστοί οργανισμοί, που λίγο ή πολύ, οι περισσότεροι έχουμε έρθει σε επαφή στις καλοκαιρινές μας διακοπές είναι οι μέδουσες.

Μετά την άμεση επαφή με το δέρμα, προκαλούν τσούξιμο και κνιδωτικό εξάνθημα με γραμμοειδή διάταξη. Η αντίδραση αυτή προκαλείται από το δηλητήριο που φέρουν οι οργανισμοί αυτοί. Δεν πρέπει να ξεπλένουμε την περιοχή με γλυκό νερό, αλλά με θαλασσινό νερό, ξύδι (οξικό οξύ) ή σόδα (διττανθρακικό νάτριο), για να εξουδετερώσουμε, όσο δυνατό περισσότερο, το δηλητήριο. Εάν το πρήξιμο είναι μεγάλο σε έκταση και ο πόνος έντονος ή σε ευαίσθητο σημείο της επαφής (πχ στο πρόσωπο, στα χείλη) επικοινωνούμε αμέσως με τον παιδίατρο μας ή μεταβαίνουμε στο πιο κοντινό νοσοκομείο.

Άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί, όχι τόσο επικίνδυνοι, αλλά αρκετά ενοχλητικοί είναι οι αχινοί. Τα προβλήματα αρχίζουν μόλις το παιδί μας πατήσει έναν αχινό! Τα αγκάθια του αχινού είναι λεπτά και με την πρώτη επαφή σπάνε μέσα στο δέρμα του πέλματος, με αποτέλεσμα να προκαλούν πόνο και τοπική ερυθρότητα. Βγάζουμε όσα από τα αγκάθια μπορούμε χωρίς να τα σπάσουμε, πλένουμε καλά με σαπούνι και νερό ή οξυζενέ και οπλιζόμαστε με μεγάλη υπομονή μέχρι να φύγουν σταδιακά και τα υπόλοιπα. Επικοινωνούμε με τον παιδίατρο μας, εάν το τραύμα επιμολυνθεί.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι τα τσιμπήματα στην πλειοψηφία τους δεν αποτελούν επείγουσες και απειλητικές καταστάσεις για το παιδί μας, καθώς με λίγη ψυχραιμία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις περισσότερες από αυτές με ασφάλεια, μόνοι μας, χωρίς τη συμβουλή ειδικού πάντα.

Στη σπάνια περίπτωση που το παιδί μας έχει κάποια ήδη γνωστή αλλεργία ή είναι η πρώτη φορά που εκδηλώσει μια έντονη αλλεργική αντίδραση, τότε επικοινωνούμε άμεσα με τον παιδίατρο μας για οδηγίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

Μητρικός Θηλασμός

Αντενδείξεις μητρικού θηλασμού 

Οι περιπτώσεις στις οποίες ο Μητρικός Θηλασμός  δε αποτελεί την καταλληλότερη μέθοδο σίτισης για το βρέφος είναι πραγματικά ελάχιστες.

Scroll to Top