Καλοκαιρινά Τσιμπήματα Φίδια

Στη χώρα μας, τα περισσότερα είδη φιδιών δεν είναι δηλητηριώδη. Το πιο επικίνδυνο φίδι της χώρας μας είναι η οχιά.

Μοιραστείτε το

Εάν το παιδί σας στις καλοκαιρινές του περιπέτειες βρεθεί αντιμέτωπο και τσιμπηθεί από φίδι, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα.

Πρέπει άμεσα να καθαρίσετε την πληγή με σαπούνι και νερό ή οξυζενέ και να ακινητοποιήσετε το τραυματισμένο άκρο, για να μειώσετε τη διασπορά του δηλητηρίου στον οργανισμό.

Συχνά δεν εφαρμόζουμε καμία περίδεση! Το δηλητήριο του φιδιού μετακινείται στον οργανισμό κυρίως μέσω των λεμφαγγείων, επομένως η περίδεση και δη η ίσχαιμη μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες βλάβες.

Δεν τραυματίζουμε το άκρο στο σημείο του δήγματος με μαχαίρια, ούτε απομυζούμε το δηλητήριο (πχ με το στόμα). Με αυτό τον τρόπο προκαλούμε μεγαλύτερη καταστροφή των ιστών, με αποτέλεσμα μεγαλύτερο πόνο και φλεγμονή! Το σημαντικότερο από όλα είναι η άμεση και ασφαλής μεταφορά του τραυματισμένου παιδιού στο κοντινότερο νοσοκομείο, προκειμένου να του παρασχεθούν με ασφάλεια οι πρώτες βοήθειες.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

Διατροφή

Τροφική Αλλεργία

Τροφική αλλεργία ονομάζουμε την ανεπιθύμητη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ορισμένων ατόμων σε κάποιο τρόφιμο (πιο συχνά αλλεργιογόνες τροφές είναι το γάλα αγελάδας, αυγό, ψάρι, σιτηρά, ξηροί καρποί κ.α.), με αποτέλεσμα να προκαλείται “βλάβη” στο πεπτικό σύστημα, στο δέρμα ή στο αναπνευστικό.

Παιδιατρική Αρθρογραφία

Internalizing and externalizing problems in obese children and adolescents: associations with daily salivary cortisol concentrations. 

Internalizing and externalizing problems in obese children and adolescents: associations with daily salivary cortisol concentrations. Panagiota Pervanidou, Despoina Bastaki, Giorgos Chouliaras, Katerina Papanikolaou, Christina Kanaka-Gantenbein, George Chrousos. Hormones (Athens). 2015 Jul 15.

Scroll to Top