, αλλά μπορεί να ξυπνούν κάθε 1-3 ώρες για φαγητό, ειδικά τα θηλάζοντα.
Είτε θηλάζουμε, είτε όχι, πρέπει πάντοτε να ξυπνάμε το νεογέννητο, τις πρώτες ημέρες ζωής, ειδικά αυτό που δεν έχει ανακτήσει ακόμη το βάρος γέννησης, κάθε 2,5-3 ώρες για να θηλάσει, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το ίδιο ισχύει και για τα μικρού βάρους γέννησης νεογνά, έως ότου να φτάσουν τα 3 κιλά βάρος.
Αργότερα, που το μωρό είναι μεγαλύτερο και το μητρικό γάλα αφθονότερο, το μωρό τις περισσότερες φορές καθορίζει το πρόγραμμα θηλασμού το ίδιο. Άλλα μωρά κοιμούνται περισσότερο, άλλα λιγότερο. Άλλα με διακοπές και άλλα συνεχόμενα. Κανένα μωρό δεν ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα ύπνου και φαγητού με κάποιο άλλο, ακόμη και όταν πρόκειται για αδέλφια.
Επομένως, ειδικά τις πρώτες μέρες μετά την έξοδό σας από το μαιευτήριο, μέχρι το βρεφάκι σας να εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα ύπνου, τα πράγματα θα είναι λίγο δύσκολα. Μια καλή συμβουλή, ειδικά για τις μανούλες που θηλάζουν είναι να προσπαθούν να κοιμούνται ή να ξεκουράζονται, τις ώρες που κοιμάται και το μωράκι τους.
Αργότερα, τα πράγματα μπαίνουν σε ένα ρυθμό και όλα είναι καλύτερα και ευκολότερα, από ότι στην αρχή.
Σχηματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι:
-
Για τους 3 πρώτους μήνες ζωής τα περισσότερα βρέφη κοιμούνται περισσότερες ώρες από τις ώρες που είναι ξύπνια. Συνολικά μπορεί να κοιμούνται 16-18 ώρες ημερησίως και ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να θηλάσουν.
-
Βρέφη 3-6 μηνών ξυπνούν λιγότερες φορές τη νύχτα και κοιμούνται περισσότερες ώρες χωρίς διακοπή, ακόμη και για 6-8 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
-
Από τους 6-12 μήνες, τα περισσότερα βρέφη δεν ξυπνούν τη νύχτα για να φάνε και μπορεί να κοιμούνται συνεχώς χωρίς διακοπή για 12 ώρες. Τα βρέφη 12 μηνών κοιμούνται περίπου 12-15 ώρες την ημέρα.
-
Έως την ηλικία των 2 ετών, τα νήπια μπορεί να κοιμούνται 11-12 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, με ένα ή δύο υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
-
Παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, 3-4 ετών, συνήθως κοιμούνται 8-14 ώρες την ημέρα.
Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι η σωστή θέση ύπνου. Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες, η πιο ασφαλής θέση ύπνου για το νεογέννητο είναι να το τοποθετείτε ανάσκελα (back to sleep).
Έχει βρεθεί ότι ο κίνδυνος για σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου στα βρέφη (Sudden Infant Death Syndrome -SIDS), κυρίως ηλικίας 2-5 μηνών, μειώνεται στο μισό, εάν τα βρέφη κοιμούνται ανάσκελα. Στη θέση αυτή δεν κινδυνεύουν να πνιγούν, ενώ μετά τους 5 μήνες μπορούν να κοιμούνται σε όποια θέση επιθυμούν τα ίδια, αφού μπορούν και γυρίζουν.
Συστήνεται να μην χρησιμοποιούνται ρυθμιστές θέσης ύπνου, τα γνωστά σε όλους μας «σφηνάκια». Σύμφωνα με οδηγία του FDA και της Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων οι γονείς και οι επαγγελματίες υγείας, θα πρέπει:
-
Να σταματήσουν τη χρήση και τη σύσταση χρήσης ρυθμιστών ύπνου. Η «παγίδευση» του μωρού δεν ωφελεί σε τίποτα, αντιθέτως θέτει το μωρό σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο ασφυξίας.
-
Απαγορεύεται η χρήση κουβέρτας, πετσέτας ή μαξιλαριών ως ρυθμιστή ύπνου.
-
Τοποθετείστε ΠΑΝΤΟΤΕ το βρέφος σας για ύπνο ανάσκελα.