Ατομική Τράπεζα Γάλατος

Αρκετές από τις μαμάδες, εργάζονται, οπότε πρέπει να επιστρέψουν στην δουλειά τους, σύντομα μετά τον τοκετό. Ένας καλός τρόπος συνέχισης του μητρικού θηλασμού, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η δημιουργία ατομικής τράπεζας γάλατος.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Για να διασφαλίσουμε την ποιότητα του μητρικού γάλατος (ΜΓ), θα πρέπει αρχικά να πληρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής (καλό πλύσιμο χεριών και στήθους, αποστείρωση θηλάστρου, φύλαξη του γάλατος σε αποστειρωμένα ειδικά δοχεία ή μπιμπερό). Επιπλέον, ποτέ δεν ξεχνάμε να σημειώνουμε την ημερομηνία και ώρα άντλησης!

Δεν τοποθετούμε το μητρικό γάλα για αποθήκευση σε παγοκύστες, ακατάλληλα δοχεία χωρίς καπάκι, ουροσυλλέκτες ή σε άλλα ακατάλληλα δοχεία φύλαξης τροφίμων.

Αφού αντλήσουμε το μητρικό γάλα, το τοποθετούμε σε αποστειρωμένο μπιμπερό για κατανάλωση μέσα σε 1-5 μέρες ή σε ειδικές σακούλες φύλαξης μητρικού γάλατος για την κατάψυξη, για κατανάλωση μετά από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το μητρικό γάλα, αμέσως μετά την άντληση, μπορεί να καταναλωθεί μέσα σε 6 ώρες (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος έως 25οC).

Στην συντήρηση του ψυγείου, το ΜΓ μπορεί να φυλαχτεί με ασφάλεια για περίπου 5 ημέρες (θερμοκρασία έως 4οC). Καλό είναι το δοχείο με το ΜΓ να φυλάσσεται στο πίσω μέρος της συντήρησης του ψυγείου και όχι στην πόρτα, όπου η θερμοκρασία δεν είναι σταθερή.

Στην κατάψυξη του ψυγείου, το ΜΓ μπορεί να φυλαχτεί με ασφάλεια για 3-6 μήνες (σε θερμοκρασία  -18οC ) και στον καταψύκτη για 6-12 μήνες (σε θερμοκρασία -20οC).

 Όσο περισσότερο διάστημα το ΜΓ παραμένει σε συνθήκες ψύξης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να είναι μειωμένης ποιότητας, λόγω της αλλαγής στη σύσταση των λιπιδίων του. Η ασφάλεια του ΜΓ με τις παραπάνω συνθήκες, για τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα είναι αδιαμφισβήτητη.

Συζητήστε με τον Παιδίατρο σας για την ατομική σας τράπεζα γάλατος!

Το μητρικό γάλα αποτελεί την καταλληλότερη τροφή για το βρέφος.

http://www.cdc.gov/breastfeeding/recommendations/handling_breastmilk.htm

Academy of Breastfeeding Medicine. (2004) Clinical Protocol Number #8: Human Milk Storage Information for Home Use for Healthy Full Term Infants

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

child, sleeping, car seat
Ασφάλεια μέσα και έξω από το σπίτι

Κάθισμα αυτοκινήτου

Το μωράκι σας μεγάλωσε και ήρθε η ώρα για τις πρώτες του βόλτες. Εάν σκοπεύετε να μεταφέρετε το μωράκι σας με αυτοκίνητο, τότε πρέπει να το κάνετε με ασφάλεια.

Scroll to Top