Ατομική Τράπεζα Γάλατος

Αρκετές από τις μαμάδες, εργάζονται, οπότε πρέπει να επιστρέψουν στην δουλειά τους, σύντομα μετά τον τοκετό. Ένας καλός τρόπος συνέχισης του μητρικού θηλασμού, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η δημιουργία ατομικής τράπεζας γάλατος.

Μοιραστείτε το

Για να διασφαλίσουμε την ποιότητα του μητρικού γάλατος (ΜΓ), θα πρέπει αρχικά να πληρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής (καλό πλύσιμο χεριών και στήθους, αποστείρωση θηλάστρου, φύλαξη του γάλατος σε αποστειρωμένα ειδικά δοχεία ή μπιμπερό). Επιπλέον, ποτέ δεν ξεχνάμε να σημειώνουμε την ημερομηνία και ώρα άντλησης!

Δεν τοποθετούμε το μητρικό γάλα για αποθήκευση σε παγοκύστες, ακατάλληλα δοχεία χωρίς καπάκι, ουροσυλλέκτες ή σε άλλα ακατάλληλα δοχεία φύλαξης τροφίμων.

Αφού αντλήσουμε το μητρικό γάλα, το τοποθετούμε σε αποστειρωμένο μπιμπερό για κατανάλωση μέσα σε 1-5 μέρες ή σε ειδικές σακούλες φύλαξης μητρικού γάλατος για την κατάψυξη, για κατανάλωση μετά από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το μητρικό γάλα, αμέσως μετά την άντληση, μπορεί να καταναλωθεί μέσα σε 6 ώρες (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος έως 25οC).

Στην συντήρηση του ψυγείου, το ΜΓ μπορεί να φυλαχτεί με ασφάλεια για περίπου 5 ημέρες (θερμοκρασία έως 4οC). Καλό είναι το δοχείο με το ΜΓ να φυλάσσεται στο πίσω μέρος της συντήρησης του ψυγείου και όχι στην πόρτα, όπου η θερμοκρασία δεν είναι σταθερή.

Στην κατάψυξη του ψυγείου, το ΜΓ μπορεί να φυλαχτεί με ασφάλεια για 3-6 μήνες (σε θερμοκρασία  -18οC ) και στον καταψύκτη για 6-12 μήνες (σε θερμοκρασία -20οC).

 Όσο περισσότερο διάστημα το ΜΓ παραμένει σε συνθήκες ψύξης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να είναι μειωμένης ποιότητας, λόγω της αλλαγής στη σύσταση των λιπιδίων του. Η ασφάλεια του ΜΓ με τις παραπάνω συνθήκες, για τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα είναι αδιαμφισβήτητη.

Συζητήστε με τον Παιδίατρο σας για την ατομική σας τράπεζα γάλατος!

Το μητρικό γάλα αποτελεί την καταλληλότερη τροφή για το βρέφος.

http://www.cdc.gov/breastfeeding/recommendations/handling_breastmilk.htm

Academy of Breastfeeding Medicine. (2004) Clinical Protocol Number #8: Human Milk Storage Information for Home Use for Healthy Full Term Infants

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

Νεογέννητο στο σπίτι!

Η επόμενη συνάντηση με τον παιδίατρο

Σύμφωνα με οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), αμέσως μετά την έξοδο σας από το μαιευτήριο και με την προϋπόθεση ότι δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι επανεκτίμησης

Scroll to Top