Διάβασμα “κλασικού” ή “ηλεκτρονικού” βιβλίου;

Αρκετοί από εμάς γνωρίζουμε ότι το διάβασμα κάνει καλό στο μνήμη, στη φαντασία, στο συναίσθημα, αλλά και στην ψυχή μας. Μελέτες έδειξαν ότι μόλις 6 λεπτά διαβάσματος τη μέρα μειώνουν το στρες μέχρι και 68% ενώ βοηθούν το μυαλό να παραμείνει "κοφτερό" μέχρι τα 100α μας γενέθλια!!

Μοιραστείτε το

Με την επικράτηση των ηλεκτρονικών μέσων, σε κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητας μας, ακόμη και στο διάβασμα “ηλεκτρονικών βιβλίων”, νέες έρευνες έρχονται να δείξουν ότι είναι σημαντικό για τον εγκέφαλό μας ακόμα και το φυλλομέτρημα ενός κανονικού, μη ηλεκτρονικού βιβλίου.

Πρόσφατη μελέτη διαπιστώνει ότι οι αναγνώστες που διάβασαν μια ιστορία μυστηρίου μέσω ενός e-reader θυμούνταν λιγότερα γεγονότα της ιστορίας, από αυτούς που διάβασαν την ίδια ιστορία σε “κλασσικό βιβλίο”, με χάρτινες σελίδες!

Η επικεφαλής της έρευνας, Anne Mangen, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Stavanger της Νορβηγίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις όσων διάβαζαν το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή ήταν επίσης ηπιότερες και με λιγότερη ενσυναίσθηση και συναισθηματική εμπλοκή, απέναντι στους χαρακτήρες της ιστορίας.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι μία από τις αιτίες που μπορεί να οδηγεί σε αυτό, είναι και η μειωμένη διαδραστικότητα με το e-reader. Διότι, όταν διαβάζουμε σε χαρτί συνδράμει και η αίσθηση της αφής. Το βιβλίο ξεδιπλώνεται, η ιστορία προχωράει, οι σελίδες μειώνονται καθώς η περιπέτεια φτάνει στο τέλος της και η αγωνία γιγαντώνεται.

Όλη η παραπάνω διαδικασία φαίνεται ότι συμβάλει στην βελτίωση της κατανόησης του κειμένου, της αφηγηματικής ικανότητας και της μακροπρόθεσμης μνήμης του αναγνώστη.

Χαρίστε στα παιδιά σας βιβλία! Ως δώρο γενεθλίων, γιορτής, για τις διακοπές, για το καλοκαίρι! Ως επιβράβευση! Χαρίστε τους βιβλία σε κάθε ευκαιρία. Βιβλία κατάλληλα για την ηλικία τους.

Κανονικά, κλασικά, “χάρτινα” βιβλία!

Περιορίστε το χρόνο ενασχόλησης με το tablet και τον υπολογιστή, ακόμη και όταν ο χρόνος αυτός αφιερώνεται στην ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

Θέματα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής

Βοηθείστε την ομαλή Ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και ωρίμανση του εγκεφάλου του παιδιού σας.

…ξεκινώντας από την γέννηση κιόλας!!
Μελέτες έχουν δείξει, ότι μιλώντας, τραγουδώντας και διαβάζοντας παραμύθια στα νεογνά και στα βρέφη, βοηθάμε τα μέγιστα στην ομαλή ωρίμανση του εγκεφάλου τους.

Νεογέννητο στο σπίτι!

Η επόμενη συνάντηση με τον παιδίατρο

Σύμφωνα με οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), αμέσως μετά την έξοδο σας από το μαιευτήριο και με την προϋπόθεση ότι δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι επανεκτίμησης

Scroll to Top