Αλλεργικές Αντιδράσεις

Η σοβαρή αλλεργική αντίδραση, όπως έχουμε ήδη πει, είναι σπάνια, αλλά πολύ επείγουσα και σοβαρή ιατρική κατάσταση, που χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Μοιραστείτε το

 Θα ανησυχήσετε εάν το παιδί σας λίγη ώρα μετά το τσίμπημα (συνήθως έως 30 λεπτά μετά) παρουσιάζει:

  • αλλαγή στη χροιά της φωνής του

  • οίδημα στο πρόσωπο

  • κνιδωτικό εξάνθημα

  • ναυτία ή έμετο

  • υπόταση

  • απώλεια των αισθήσεων

Σε περίπτωση έντονης αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξία) είναι απαραίτητη η χρήση αδρεναλίνης και κορτιζόνης. Η αδρεναλίνη είναι το φάρμακο εκλογής αντιμετώπισης της αλλεργικής αντίδρασης, αφού η δράση της ξεκινάει σε λίγα μόλις λεπτά της ώρας. Υπάρχουν προγεμισμένες συσκευές ενδομυϊκής χορήγησης στο εμπόριο, που συνταγογραφούνται και άτομα με γνωστή αλλεργία σε δηλητήρια πχ. στα υμενόπτερα, θα πρέπει να έχουν πάντοτε μια τέτοια σύριγγα μαζί τους.

Η κορτιζόνη και τα αντιισταμινικά δρουν επικουρικά στη σοβαρή αλλεργική αντίδραση, η δράση τους ξεκινά αρκετές ώρες μετά τη χορήγησή τους και προλαμβάνουν τις δευτερογενείς ανεπιθύμητες ενέργειες, που ακολουθούν μετά από ένα τσίμπημα.

Τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) για την αντιμετώπιση του αναφυλακτικού επεισοδίου, μπορείτε να τις βρείτε, εδώ

Οδηγίες από την Μονάδα αλλεργιολογίας και κλινικής ανοσολογίας, της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών, εδώ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

Θέματα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής

ΜMR και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού ( ΔΑΦ ) αποτελούν μια μεγάλη ομάδα νευροαναπτυξιακών διαταραχών, οι οποίες επηρεάζουν την κοινωνικότητα και τις δεξιότητες του παιδιού.  

Scroll to Top