Υγιεινή επιλογή βρεφικού γιαουρτιού

Γράφει η Ειρήνη Χρηστάκη Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc., PhDc

Μοιραστείτε το

Θα θέλατε να αποφύγετε τα τυποποιημένα παιδικά γιαούρτια με προσθήκη ζάχαρης; Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε!

Όντας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στην παιδική διατροφή, δεν θα μπορούσα παρά να διερευνήσω μια εναλλακτική πρόταση για το γιαούρτι των βρεφών από την ηλικία των 6 μηνών και μετά. Έχοντας δει πολλά παιδιά να δυσανασχετούν με το λευκό φυσικό γιαούρτι και να επιμένουν στην κατανάλωση επιδορπίων γιαουρτιού συνειδητοποίησα την μεγάλη ανάγκη των γονέων για καθοδήγηση σε αυτό το θέμα.

Ένας βασικός λόγος που συστήνονται τα παιδικά γιαούρτια είναι ότι είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη συγκριτικά με τα γιαούρτια των ενηλίκων. Το στραγγιστό γιαούρτι ειδικά είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη, για αυτό και δεν συστήνεται σε παιδιά από 6 μηνών. Υπάρχει όμως στην ελληνική αγορά βιολογικό γιαούρτι μέτριας ζύμωσης, το οποίο είναι πολύ ήπιο στη γεύση και έχει αντίστοιχη περιεκτικότητα πρωτεΐνης με τα κλασσικά παιδικά γιαούρτια που συστήνονται συχνά σε παιδιά 6 μηνών. Βέβαια, τα παιδικά γιαούρτια είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο, φυλλικό και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Για να εμπλουτίσουμε ένα βιολογικό γιαούρτι μέτριας ζύμωσης με όσα έχει το κοινό παιδικό γιαούρτι μπορούμε να προσθέσουμε κάποια θρεπτικά τρόφιμα μέσα στο ίδιο το γιαούρτι ή συνολικά στη διατροφή του παιδιού ώστε να παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Ο πίνακας σύγκρισης των δύο γιαουρτιών.

 

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς διαβάζοντας προσεκτικά τον παραπάνω πίνακα το βιολογικό γιαούρτι δεν περιέχει αρκετό σίδηρο. Η αλήθεια είναι ότι ο σίδηρος του συμβατικού παιδικού γιαουρτιού απορροφάται καλά. Για να μπορεί να απορροφηθεί καλά ο σίδηρος από τις τροφές είναι καλό να συνδυαστεί με βιταμίνη C. Συνεπώς τις μέρες που το παιδί καταναλώνει μοσχάρι είναι καλό στο γεύμα του να έχει λίγο στυμμένο λεμόνι ή λίγη πιπεριά ή μπρόκολο, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ακόμα και όταν μαγειρευτούν. Εναλλακτικά θα σας πρότεινα να προσθέσετε αλεσμένες σταφίδες στα αλεσμένα φρούτα, καθώς οι σταφίδες (και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα) περιέχουν πολύ σίδηρο και η φρουτόκρεμα έχει πάντα βιταμίνη C η οποία θα συμβάλλει στην απορρόφηση σιδήρου. Για να καλυφθεί το κενό στο σίδηρο χρειάζονται περίπου 30 γρ αποξηραμένα δαμάσκηνα ή σταφίδες σε μια φρουτόκρεμα.

Γενικά, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η απορρόφηση του σιδήρου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι οι ανάγκες του οργανισμού, αλλά όσο εμπλουτίζουμε τη διατροφή του παιδιού με σίδηρο και καλές πηγές βιταμίνης C, μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς. Επίσης, η βρώμη αποτελεί μια πηγή σιδήρου καθώς 1 κουταλιά της σούπας (~14 γ) περιέχει 0.56 mg σίδηρο. Συνεπώς θα πρότεινα ιδανικά η φρουτόκρεμα να περιέχει πάντα αλεσμένη βρώμη και κάποιες φορές λίγο αποξηραμένο φρούτο. Εναλλακτικά, μπορούν αυτά τα υλικά να προστεθούν στο γιαούρτι ώστε να αποκτήσει τη σύσταση ενός συμβατικού παιδικού γιαουρτιού, αλλά δεν απορροφώνται τα θρεπτικά συστατικά με τον ίδιο τρόπο.

Επίσης, για να καλυφθούν οι ανάγκες σε φυλλικό, θα πρότεινα να καταναλώνεται τακτικά -ίσως καθημερινά- λίγο αβοκάντο. Μπορείτε να το προσθέσετε αλεσμένο στο γιαούρτι ή στο μεσημεριανό φαγητό του παιδιού, αντί για ελαιόλαδο, καθώς είναι πολύ πλούσιο σε φυλλικό, βιταμίνη Ε και καλά λιπαρά.  Το αβοκάντο άλλωστε μπορεί να υπερκαλύψει τη διαφορά των 2 γιαουρτιών σε νιασίνη και βιταμίνη Β6.

Τέλος θα έλεγα να προσθέτετε λίγο φρέσκο αλεσμένο φρούτο στο παιδικό γιαούρτι ώστε να περιέχει  περισσότερους υδατάνθρακες, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου και οι ίνες αποτελούν εξαιρετική τροφή για την ενίσχυση της εντερικής μικροχλωρίδας.

Αν λοιπόν προσθέσουμε στην ημέρα του παιδιού βιολογικό γιαούρτι μέτριας ζύμωσης με φρούτο, προσθέσουμε στην κρέμα φρούτων αλεσμένη βρώμη και λίγο αποξηραμένο φρούτο και στο μεσημεριανό αβοκάντο και μια καλή πηγή βιταμίνης C, είμαστε ήσυχοι ότι δεν θα του λείψει κάτι αν αποφύγουμε το τυπικό συμβατικό παιδικό γιαούρτι ή επιδόρπιο γιαουρτιού.

Σκεφτείτε το!

*14 γρ βρώμη έχουν 0.56 mg σίδηρο

*100 γρ σταφίδες ή δαμάσκηνα αποξ. έχουν 3,5 mg σίδηρο και λίγη C (σε 20 g περιέχονται 0.7)

*100 γρ αβοκάντο περιέχουν 81 mg φυλλικό (σε 20 γρ περιέχονται 20,25) και λίγη C , 0.257 mg βιταμίνη Β6 και 1.738 mg νιασίνη

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

Ασφάλεια μέσα και έξω από το σπίτι

Γενικά Μέτρα Ασφαλείας στο Σπίτι

Το κυριότερο μέλημα των γονέων θα έπρεπε να είναι η ασφάλεια των παιδιών τους στο σπίτι. Υπάρχουν αρκετοί φανεροί, αλλά και κρυφοί κίνδυνοι σε ένα συνηθισμένο σπίτι και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, εάν μεγαλώνει ένα βρέφος μέσα σε αυτό.

Scroll to Top