Η σημασία της αυτοεικόνας για τον έλεγχο του βάρους

Γράφει η Ειρήνη Χριστάκη MSc, PhDc Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθήνας eatpositivethink.blogspot.gr

Μοιραστείτε το

«Κανένα παιδί δεν βελτίωσε το σωματικό του βάρος απλά επειδή του είπε η μητέρα του ότι είναι χοντρό»

Και ισχύει. Στο πλαίσιο των διακρίσεων που έχουμε όλοι στο μυαλό μας μεταξύ ανθρώπων με φυσιολογικό σωματικό βάρος και υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανθρώπων, μεταδίδουμε αυτή την διάκριση και στα παιδιά. Δεν είναι έμφυτη και τα παιδιά συνηθίζουν να αξιολογούν τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια των γονιών τους και του περιβάλλοντός τους. Μην είστε εσείς λοιπόν αυτοί που θα τους εμφυσήσουν την αυτοαξιολόγηση ανάλογα με το σωματικό βάρος.

Όλα αυτά έρχεται να τα αναδείξει μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA pediatrics. Οι ερευνητές παρατήρησαν τις διαφορές μεταξύ οικογενειών που οι γονείς μιλούσαν στα παιδιά τους για την διατροφή τους με γνώμονα το σωματικό τους βάρος και οικογενειών που οι γονείς μιλούσαν για υγιεινή διατροφή στα παιδιά τους αλλά απέφευγαν να κρίνουν το σωματικό τους βάρος. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που δέχονται παρατηρήσεις από τους γονείς τους για το βάρος τους, ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές ή ανθυγιεινές συνήθειες, που σχετίζονται με ακραίες δίαιτες.

Ο Dr. Dyan Hes, παιδίατρος που συμμετείχε στην μελέτη, συμβουλεύει τους γονείς να αποφεύγουν να συζητούν την εξωτερική εμφάνιση ή το σωματικό βάρος των παιδιών τους ή να τους θέτουν σε σύγκριση με συνομήλικους τους. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να είναι υγιή, να υιοθετούν καλές συνήθειες διατροφής και άσκησης άσχετα με το βάρος τους.

Ένας δημιουργικός τρόπος είναι να τους θέσετε στόχο κάποιο παιχνίδι ή μια βόλτα. Για παράδειγμα: «θέλεις να ανεβούμε στο τάδε βουνό ή να κάνουμε βαρκάδα στις καλοκαιρινές διακοπές; Χρειάζεται να είμαστε δυνατοί, να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά, ολικής άλεσης για να μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο…»

Αντίστοιχα, αν τα παιδιά σας ασχολούνται με κάποιο άθλημα, μπορείτε να τα παροτρύνετε να καταναλώσουν πιο θρεπτικά τρόφιμα, για να είναι καλύτεροι στην ομάδα τους!

Σίγουρα η καλή διατροφική συμπεριφορά και η επαρκής φυσική δραστηριότητα είναι το παράδειγμα που χρειάζεται να δώσετε και οι ίδιοι στα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε ότι ένα υγιές σώμα θα είναι ένα από τα καλύτερα εφόδια που μπορείτε να τους προμηθεύσετε.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

Θέματα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής

10 δημιουργικά παιχνίδια για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών μας!

Οι επιταγές του σύγχρονου τρόπου ζωής, μας αναγκάζει να περνάμε ολοένα και λιγότερες ώρες με τα παιδιά μας. Το Σαββατοκύριακο όμως, που αρκετοί έχουν περισσότερο χρόνο, είναι μια καλή ευκαιρία να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην οικογένεια μας, να διασκεδάσουμε και να παίξουμε δημιουργικά παιχνίδια με τα παιδιά μας. 

Scroll to Top