Στράτα, στρατούλα!

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι με τη στράτα (ή περπατούρα) τα μικρά τους θα μάθουν να περπατούν  γρηγορότερα. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Μοιραστείτε το

Η θέση και στάση του βρεφικού σώματος τοποθετημένο σε μια στράτα, δεν καλλιεργεί καμία αναπτυξιακή δεξιότητα βαδίσματος και ισορροπίας. Μπορεί να “διευκολύνει” τους φροντιστές κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά η στράτα είναι πραγματικά μια επικίνδυνη επιλογή.

Με τη στράτα, ένα βρέφος μπορεί να τραυματιστεί πολύ εύκολα και μάλιστα πολύ σοβαρά. Για την ακρίβεια:

  • Μπορεί να πέσει από σκάλες! Η πτώση από τη σκάλα μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα οστών και σοβαρούς τραυματισμούς κεφαλής.

  • Μπορεί να πάθει έγκαυμα ευκολότερα! Τα βρέφη μέσα στη στράτα μπορούν να φτάσουν υψηλότερα σημεία, μπορούν να τραβήξουν ευκολότερα το τραπεζομάντηλο παίζοντας μαζί του και να ρίξουν επάνω τους καυτά ροφήματα ή καυτά φαγητά, αλλά και βαριά αντικείμενα. Επιπλέον, μπορούν ευκολότερα να φτάσουν πλησιέστερα σε ένα τζάκι ή σε μια θερμάστρα.

  • Μπορεί να πνιγούν! Με τη στράτα μπορούν εύκολα να πέσουν σε μία πισίνα γεμάτη με νερό.

  • Μπορεί να τραυματιστούν πολύ σοβαρά, εάν με μεγάλη ταχύτητα περάσουν μέσα από μια τζαμαρία ή μπαλκονόπορτα.

  • Μπορούν να δηλητηριαστούν. Φτάνοντας υψηλότερα σημεία, μπορούν ευκολότερα να φτάσουν χημικά και καθαριστικά και να πάθουν σοβαρή δηλητηρίαση ή εγκαύματα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, συστήνει να μην χρησιμοποιούνται στράτες στο σπίτι, στο παιδικό ή οπουδήποτε αλλού.

Εναλλακτικά, μπορείτε να απασχολήσετε τα μικρά σας χρησιμοποιώντας ειδικά εκπαιδευτικά παιχνίδια δραστηριοτήτων με κάθισμα, τα οποία μοιάζουν με στράτα, αλλά δεν μετακινούνται, δεν έχουν ρόδες και είναι σαφώς ασφαλέστερα. Ακόμη, μπορείτε να κάνετε χρήση ειδικών εκπαιδευτικών καθισμάτων που περιστρέφονται ή χοροπηδάνε.

Νεότερες οδηγίες ασφαλείας για στράτες χρησιμοποιούνται ήδη από το 1997. Για το λόγο αυτό κατασκευάζονται μεγαλύτερες, για να μη χωράνε μέσα από πόρτες ή έχουν φρένα τα οποία ενεργοποιούνται όταν οι ρόδες χάνουν την πρόσφυση με το έδαφος, πχ όταν η στράτα βρίσκεται στην αρχή μιας σκάλας.

Παρά τις όποιες βελτιώσεις ασφαλείας, οι στράτες εξακολουθούν να διαθέτουν ρόδες, δίνουν την δυνατότητα στα βρέφη να κινηθούν με μεγάλες ταχύτητες και ως εκ τούτου δεν είναι ικανές να προλάβουν όλα τα πιθανά ατυχήματα, τα οποία μπορεί να προκληθούν σε ένα βρέφος.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

adorable, baby, beautiful
Το παιδι σας μεγαλώνει!

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα παιδί;

Μία από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνει μία νέα μαμά στον Παιδίατρο της είναι για το πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το μωρό της.
Η αλήθεια είναι ότι απάντηση στην παραπάνω ερώτηση δεν είναι εύκολο να δοθεί.

Scroll to Top