Κάθισμα αυτοκινήτου

child, sleeping, car seat
Το μωράκι σας μεγάλωσε και ήρθε η ώρα για τις πρώτες του βόλτες. Εάν σκοπεύετε να μεταφέρετε το μωράκι σας με αυτοκίνητο, τότε πρέπει να το κάνετε με ασφάλεια.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Για τις μετακινήσεις σας θα χρειαστείτε κάθισμα ασφαλείας αυτοκινήτου, ακόμη και για νεογέννητα μωρά, ακόμη και κατά την έξοδο τους από το μαιευτήριο.

Εκτός του ότι είναι παράνομο, είναι και πάρα πολύ επικίνδυνο να μεταφέρεται νεογνό, βρέφος και παιδί με αυτοκίνητο, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Για το νεογνό και το μικρό βρέφος, ο ιδανικός και ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς είναι να τοποθετηθεί στο ειδικό κάθισμα ασφαλείας για την ηλικία του, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και με φορά του καθίσματος ασφαλείας, προς τα πίσω. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να τοποθετηθεί και στο κάθισμα του συνοδηγού, εάν δεν υπάρχουν ή έχουν απενεργοποιηθεί οι αερόσακοι του αυτοκινήτου. Στην ειδική αυτή θέση, θα πρέπει να μεταφέρονται βρέφη ιδανικά έως και την ηλικία των 2 ετών.

Μετά την ηλικία των 2 ετών, μπορείτε να τοποθετήσετε το ειδικό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου με φορά προς τα εμπρός, στερεώνοντας το κατάλληλα με τη ζώνη ασφαλείας.

Το επόμενο βήμα, εφόσον το παιδάκι σας έχει φτάσει σε ύψος και σε βάρος το όριο αντοχής του παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου, είναι το ειδικό κάθισμα για μεγαλύτερα παιδιά.

Παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, μπορούν να μεταφερθούν με αυτοκίνητο, μόνο με ζώνη ασφαλείας, χωρίς ειδικό κάθισμα, ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους. Γενικά, καταργούμε το ειδικό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, όταν το “μέγεθος” του παιδιού μας είναι κατάλληλο για τις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Είναι πολύ σημαντικό εάν χρησιμοποιείτε μεταχειρισμένο κάθισμα αυτοκινήτου, να γνωρίζετε εάν αυτό βρισκόταν σε αυτοκίνητο που συμμετείχε σε ατύχημα ή αν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κάθισμα ασφαλείας αυτοκινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις και τις διεθνείς οδηγίες ασφαλείας.

(United Nations ECE Regulation number R44.03)

Ένας γενικός κανόνας ασφαλείας, κατά τη μεταφορά παιδιών με το αυτοκίνητο είναι ότι τα παιδιά έως την ηλικία των 13 ετών, επιβιβάζονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, σε ειδικό κάθισμα ασφαλείας, κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://pediatrics.about.com/od/carseats/a/car-seat.htm

http://www.hrt.org.gr/paidia-kai-odiki-asfaleia.el.aspx

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

Διατροφή

Παιδί & Σοκολάτα

Γράφει η Μαρία Κολοτούρου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
www.dietforall.gr

Νεογέννητο στο σπίτι!

Ρουτίνα Ύπνου

Στα μωρά αρέσει η ρουτίνα και γίνονται ανήσυχα αν για κάποιο λόγο βγουν από αυτή!
Καλό λοιπόν θα ήταν να καθιερώσετε μια «ρουτίνα ύπνου» από πολύ νωρίς

Scroll to Top