Κάθισμα αυτοκινήτου

child, sleeping, car seat
Το μωράκι σας μεγάλωσε και ήρθε η ώρα για τις πρώτες του βόλτες. Εάν σκοπεύετε να μεταφέρετε το μωράκι σας με αυτοκίνητο, τότε πρέπει να το κάνετε με ασφάλεια.

Μοιραστείτε το

Για τις μετακινήσεις σας θα χρειαστείτε κάθισμα ασφαλείας αυτοκινήτου, ακόμη και για νεογέννητα μωρά, ακόμη και κατά την έξοδο τους από το μαιευτήριο.

Εκτός του ότι είναι παράνομο, είναι και πάρα πολύ επικίνδυνο να μεταφέρεται νεογνό, βρέφος και παιδί με αυτοκίνητο, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Για το νεογνό και το μικρό βρέφος, ο ιδανικός και ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς είναι να τοποθετηθεί στο ειδικό κάθισμα ασφαλείας για την ηλικία του, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και με φορά του καθίσματος ασφαλείας, προς τα πίσω. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να τοποθετηθεί και στο κάθισμα του συνοδηγού, εάν δεν υπάρχουν ή έχουν απενεργοποιηθεί οι αερόσακοι του αυτοκινήτου. Στην ειδική αυτή θέση, θα πρέπει να μεταφέρονται βρέφη ιδανικά έως και την ηλικία των 2 ετών.

Μετά την ηλικία των 2 ετών, μπορείτε να τοποθετήσετε το ειδικό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου με φορά προς τα εμπρός, στερεώνοντας το κατάλληλα με τη ζώνη ασφαλείας.

Το επόμενο βήμα, εφόσον το παιδάκι σας έχει φτάσει σε ύψος και σε βάρος το όριο αντοχής του παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου, είναι το ειδικό κάθισμα για μεγαλύτερα παιδιά.

Παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, μπορούν να μεταφερθούν με αυτοκίνητο, μόνο με ζώνη ασφαλείας, χωρίς ειδικό κάθισμα, ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους. Γενικά, καταργούμε το ειδικό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, όταν το “μέγεθος” του παιδιού μας είναι κατάλληλο για τις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Είναι πολύ σημαντικό εάν χρησιμοποιείτε μεταχειρισμένο κάθισμα αυτοκινήτου, να γνωρίζετε εάν αυτό βρισκόταν σε αυτοκίνητο που συμμετείχε σε ατύχημα ή αν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κάθισμα ασφαλείας αυτοκινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις και τις διεθνείς οδηγίες ασφαλείας.

(United Nations ECE Regulation number R44.03)

Ένας γενικός κανόνας ασφαλείας, κατά τη μεταφορά παιδιών με το αυτοκίνητο είναι ότι τα παιδιά έως την ηλικία των 13 ετών, επιβιβάζονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, σε ειδικό κάθισμα ασφαλείας, κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://pediatrics.about.com/od/carseats/a/car-seat.htm

http://www.hrt.org.gr/paidia-kai-odiki-asfaleia.el.aspx

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

Θέματα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής

ΜMR και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού ( ΔΑΦ ) αποτελούν μια μεγάλη ομάδα νευροαναπτυξιακών διαταραχών, οι οποίες επηρεάζουν την κοινωνικότητα και τις δεξιότητες του παιδιού.  

Θέματα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής

10 δημιουργικά παιχνίδια για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών μας!

Οι επιταγές του σύγχρονου τρόπου ζωής, μας αναγκάζει να περνάμε ολοένα και λιγότερες ώρες με τα παιδιά μας. Το Σαββατοκύριακο όμως, που αρκετοί έχουν περισσότερο χρόνο, είναι μια καλή ευκαιρία να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην οικογένεια μας, να διασκεδάσουμε και να παίξουμε δημιουργικά παιχνίδια με τα παιδιά μας. 

Scroll to Top