Γενικά Μέτρα Ασφαλείας στο Σπίτι

Το κυριότερο μέλημα των γονέων θα έπρεπε να είναι η ασφάλεια των παιδιών τους στο σπίτι. Υπάρχουν αρκετοί φανεροί, αλλά και κρυφοί κίνδυνοι σε ένα συνηθισμένο σπίτι και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, εάν μεγαλώνει ένα βρέφος μέσα σε αυτό.

Μοιραστείτε το

Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δίνεται για την ασφάλεια των παιδιών στο σπίτι των «παππούδων», όχι μόνο όταν τους επισκέπτεστε, αλλά και όταν το παιδί σας παραμένει σε αυτό, κάποιες ώρες την ημέρα.

Υπάρχουν αρκετά μέτρα προστασίας που μπορούν να ληφθούν, κάνοντας το σπίτι μας το πιο ασφαλές μέρος στον κόσμο, για το μικρό μας!

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, οι γενικοί κανόνες ασφαλείας σε ένα σπίτι περιγράφονται από τον μνημονοτεχνικό κανόνα SPEGOS και είναι οι ακόλουθοι:

  • Τοποθετήστε ανιχνευτές καπνού σε συγκεκριμένα σημεία στο σπίτι, πχ στην κουζίνα-(SMOKE)

  • Απομακρύνεται τα μεγάλα ζώα και το φαγητό των ζώων από τη θέα των βρεφών και των μικρών παιδιών-(PET)

  • Πρέπει να υπάρχει έτοιμο σχέδιο απομάκρυνσης από το σπίτι, σε περίπτωση κινδύνου και επιπλέον, ιδανικά, θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας πυροσβεστήρας στο σπίτι-(GATES)

  •  Καλύψτε όλες τις πρίζες του σπιτιού με ειδικά καλύμματα ασφαλείας- (OUTLET COVERS)

  • Καλύψτε όλα τα αιχμηρά σημεία των επίπλων με ειδικά προστατευτικά- (SOFT COVERS)

Εκτός από τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, θα πρέπει να έχετε σημαντικά τηλέφωνα σε τηλεφωνικό κατάλογο δίπλα στο τηλέφωνο, όπως πχ τα κινητά τηλέφωνα των γονέων, της δουλειάς τους ή του παιδιάτρου, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μην τα αναζητάτε, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

Διατροφή

Παιδί & Σοκολάτα

Γράφει η Μαρία Κολοτούρου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
www.dietforall.gr

Scroll to Top