Βιογραφικό

Δέσποινα Α. Μπαστάκη MD, PhD

Η Δέσποινα Μπαστάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2005.

Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, από το 2006 έως το 2009, στο πλαίσιο εκπόνησης διδακτορικής διατριβής (Αντιμετώπιση και καταπολέμηση παιδικής παχυσαρκίας).

Στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική για 4 χρόνια:

  • για 6 μήνες στη Νεογνολογία, στη Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο και
  • για 3,5 χρόνια στη Παιδιατρική, στη Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Το 2013 αναγορεύτηκε σε Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο Διδακτορικής Διατριβής: «Το Χρόνιο Στρες ως Παράγοντας Κινδύνου Ανάπτυξης Μεταβολικού Συνδρόμου, σε Παιδιά και Εφήβους με Αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος».

Από τον Απρίλιο του 2014 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”, ενώ από το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εργάζεται ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Μονάδα Συμπεριφορικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Α΄Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”.

Τον Απρίλιο του 2017, ολοκλήρωσε την τριετούς διάρκειας μετεκπαίδευσή της στην Αναπτυξιακή & Συμπεριφορική παιδιατρική.

Έχει στο ενεργητικό της πολλές ελεύθερες ανακοινώσεις και εισηγήσεις σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια, ενώ έχει λάβει:

  • το 1ο βραβείο ελεύθερης ανακοίνωσης στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων στην Αλεξανδρούπολη, το 2009
  • το 1ο βραβείο ελεύθερης ανακοίνωσης 9ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής 2016 «State of the Art», στο Αμερικάνικο Κολλέγιο, το 2016
  • το 1ο βραβείο ελεύθερης ανακοίνωσης της “International Society on Neurobiology and Psychopharmacology», στη Χαλκιδική, το 2017

Επιπλέον, έχει συμμετάσχει, με διαλέξεις, σε Μεταπτυχιακά Πρόγραμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών : «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας – Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών» το 2010 και ετησίως από το 2017 στο Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Γενική και Εξειδικευμένη Παιδιατρική: Κλινική Πράξη & Έρευνα».

 

Από το 2016 έως 2018, ήταν συντονίστρια εκπαίδευσης του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Μονάδας Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής του Νοσ. Παίδων ” Η Αγία Σοφία”, με τίτλο “Βασικές Αρχές Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής”, αλλά και προσκεκλημένη ομιλήτρια σε άλλα Μετεκπαιδευτικά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και άλλες επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια (εισηγήσεις στην Αναπτυξιακή Παιδιατρική), έως σήμερα.

Έχει συμμετοχή σε πολλά μετεκπαιδευτικά σεμινάρια και ημερίδες, μεταξύ των οποίων σε ημερίδες IBCLC Ελλάδος και σεμινάρια Μητρικού Θηλασμού, τόσο της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 2008 έως το 2013. Έχει ασκηθεί πολλές ώρες, στις τεχνικές του Μητρικού Θηλασμού, στις Γ΄ και Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Είναι κάτοχος του διεθνούς Πιστοποιητικού Νεογνικής Υποστήριξης της Ζωής (Newborn Life Support-NLS) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC). Παράλληλα, είναι εκπαιδεύτρια στο Σεμινάριο Ανανηπτών στην «Ανάνηψη Νεογνού», από το 2011 έως το 2019. Το σεμινάριο οργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΕΕΚΑΑ) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και έχει εγκριθεί και πιστοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC).

Έχει διοργανώσει και συμμετάσχει σε πολλές ομιλίες και εκδηλώσεις, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας, τόσο σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της Αττικής, όσο και σε δήμους και κοινότητες της Αττικής.

Επιπλέον, ετησίως διοργανώνει σεμινάρια ενημέρωσης για τον μητρικό θηλασμό και την ψυχοσωματική ανάπτυξη βρεφών και νηπίων. Τέλος, έχει συμμετάσχει ως εκπαιδεύτρια σε σεμινάρια “Συνοδών Παράλληλης Στήριξης”, ιδιωτικών φορέων.

Έχει συμμετάσχει σε ανθρωπιστικές δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα του Χαμόγελου του Παιδιού, αλλά και στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού των Παγκόσμιων Θερινών Αγώνων Special Olympics το 2011, ως Ιατρός για την κάλυψη των αγώνων.

Τέλος, έχει αρκετές δημοσιεύσεις σε έγκριτα Διεθνή και Ελληνικά περιοδικά και βιβλία.

Αρθογραφεί και συνεργάζεται με αρκετά site και περιοδικά επιστημονικού χαρακτήρα, όπως το περιοδικό “ΔΥΟ” & “myΠαιδί” (περιοδικό για γονείς της Ά Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Babyzone.gr, InfoKids.gr, Happy Parenting.gr, Mamamia.gr, Περιοδικό Shape, childsafety.gr, tfm.gr, mytwins.gr κ.α.

Έως το τέλος του 2015 εργάστηκε ως Επιμελήτρια Παιδίατρος στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσ.Metropolitan και από το 2017-2019 εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτης  Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, στο ίδιο νοσοκομείο, ενώ από τον Μάιο του 2018 ανέλαβε τη λειτουργία των Αναπτυξιακών Ιατρείων των Ιδιωτικών Παιδιατρικών Νοσοκομείων “Ιασώ Παίδων” και “Μητέρα”.

Σήμερα διατηρεί Παιδιατρικό-Αναπτυξιολογικό Ιατρείο στο Μαρκόπουλο Αττικής, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται ως υπεύθυνη Ιατρείου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στο Νος. «ΜΗΤΕΡΑ» και ως επιστημονική συνεργάτιδα στη Μονάδα Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής, στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ

Είμαστε εδώ για ότι χρειαστείτε

Επιπλέον επαγγελματικές & ακαδημαϊκές πληροφορίες, αλλά και πληροφορίες για το συγγραφικό έργο, μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες:

Χρειάζεστε συμβουλή;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλει και εκσυγχρονισμό στην επικοινωνία σας με τον παιδίατρό σας.

Scroll to Top