Ιλαρά. Δυστυχώς ακόμη μας ταλαιπωρεί.

Η Ιλαρά είναι μια ιογενής, εξανθηματική νόσος, εξαιρετικής μεταδοτικότητας, μέσω σταγονιδίων. Τα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης και η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες, κυρίως λόγω επιπλοκών.

Μοιραστείτε το

Μετά την εφαρμογή του εμβολιασμού, σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη μειώθηκε η επίπτωση της νόσου έως 98% και σταμάτησε η εμφάνιση επιδημικών κύκλων.

Σήμερα η νόσος προσβάλλει μη εμβολιασμένα παιδιά και ενήλικες σε περίοδο επιδημικών εξάρσεων, οι οποίες συμβαίνουν, όταν αυξηθεί το ποσοστό “επίνοσων ατόμων” στον παιδικό πληθυσμό, δηλαδή ατόμων χωρίς προστατευτικό τίτλο αντισωμάτων.

Παρά την εφαρμογή αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου (MMR vaccine), δυστυχώς, δεν έχει επετευχθεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για εξάλειψη της νόσου από την Ευρώπη, μέχρι το 2010.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι, έπειτα από 50 χρόνια προσπαθειών για τη διάθεση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, η ιλαρά συνεχίζει να κοστίζει ζωές, χρήματα και χρόνο» δήλωσε η Σουζάνα Γιάκαμπ, διευθύντρια του ΠΟΥ για την περιοχή της Ευρώπης, η οποία δηλώνει ότι έμεινε έκπληκτη από τον αριθμό των κρουσμάτων, που επανεμφανίζονται στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια.

Στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες Βαλκανικές χώρες και στις ΗΠΑ, κατά το χρονικό διάστημα της προηγούμενης δεκαετίας, εκδηλώθηκαν  επιδημίες ιλαράς, με έναρξη το 2005.  έως το 2018 έχουν καταγραφεί πρισσότερα από 10.000 περιστατικά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 31 θάνατοι.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, “κατά τα έτη 2017 και 2018 επιδημία ιλαράς εκδηλώθηκε και στη χώρα μας όπως σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα δηλώθηκαν στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ 3259 κρούσματα ιλαράς, που αφορούσαν κυρίως μικρά παιδιά, καθώς και νεαρούς ενήλικες (25-44 ετών) από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσοι στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας. Από 1η Ιανουαρίου 2019 έως και σήμερα, η επιδημία ιλαράς στη χώρα μας είναι σε ύφεση”. Η ύφεση στη χώρα μας επιτεύχθηκε λόγω της εντατικοποίησης των εμβολιασμών, που συστάθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Οι επιπλοκές που οφείλονται στον ιό της ιλαράς, περιλαμβάνουν λοιμώξεις του αναπνευστικού (λαρυγγίτιδα, βρογχιολίτιδα, πνευμονία), λοιμώξεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (εγκεφαλίτιδα, υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα), θρομβοπενική πορφύρα, οξεία σκωληκοειδίτιδα κα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του Κέντρου Πρόληψης νοσημάτων ΕΟΔΥ, για περισσότερες πληροφορίες για την ιλαρά στη χώρα μας:

https://eody.gov.gr/disease/ilara/

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

children, children playing, children's
Καλοκαίρι και Παιδιά

Ήλιος και Παιδιά. Βασικές αρχές ηλιοπροστασίας

Ζούμε σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες. Τις περισσότερες χρονιές, η καλοκαιρία ξεκινά νωρίς την άνοιξη, μόλις από τον Απρίλιο και φτάνει δειλά δειλά έως τον Νοέμβριο.

Παιδιατρική Αρθρογραφία

Internalizing and externalizing problems in obese children and adolescents: associations with daily salivary cortisol concentrations. 

Internalizing and externalizing problems in obese children and adolescents: associations with daily salivary cortisol concentrations. Panagiota Pervanidou, Despoina Bastaki, Giorgos Chouliaras, Katerina Papanikolaou, Christina Kanaka-Gantenbein, George Chrousos. Hormones (Athens). 2015 Jul 15.

Scroll to Top