Είναι τα προβιοτικά απαραίτητα στη διατροφή μας;

Γράφει η Ειρήνη Χριστάκη,  Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc., MSc. ​

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας αν τους καταναλώσουμε σε επαρκείς ποσότητες. Ακούγεται περίεργο, αλλά αυτός είναι ο ορισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα προβιοτικά, τα οποία αποτελούν μικροοργανισμούς που μπορούμε να προσλάβουμε μέσω της τροφής και συχνά μπορεί να τα έχετε ακούσει ως μικροχλωρίδα του εντέρου.

Τα μικρόβια αυτά ζουν και αναπτύσσονται φυσιολογικά στο έντερο του ανθρώπου, αλλά κάποιες φορές η ισορροπία τους διαταράσσεται είτε λόγω πρόσληψης φαρμάκων- και κυρίως αντιβιοτικών, είτε λόγω στρες και διατροφής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να εξισορροπήσουμε την μικροχλωρίδα του εντέρου μπορούμε  να πάρουμε προβιοτικά από την διατροφή μας.

Περιέχονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ και σε εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν προβιοτικά. Ίσως η πρώτη φορά που θα βάλει κανείς το κουτάλι του μέσα στο γιαούρτι με τα διάσημα μικρόβια να γίνεται περίπλοκη, ειδικά όταν μαθαίνει ότι τα ονόματά τους είναι συνήθως Lactobacillus reuteri ή Bifidus regularis, και άλλα στελέχη της ίδιας οικογένειας.

Ο βασικός τους ρόλος στην σύγχρονη διατροφή είναι να εξισορροπούν την μικροχλωρίδα του εντέρου, φαίνεται όμως ότι μπορούν και να περιορίσουν ενοχλητικά συμπτώματα νόσων του γαστρεντερικού συστήματος, όπως είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και η νόσος του Crohn.

Επίσης, ασθενείς με δυσανεξία στη λακτόζη, φαίνεται ότι τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους, κυρίως επειδή αρκετά από αυτά «τρέφονται» με την λακτόζη των γαλακτοκομικών, και έτσι τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά γίνονται πιο καλά ανεκτά από το γαστρεντερικό σύστημά αυτών των ασθενών. Όσον αφορά την υγεία του εντέρου, τα προβιοτικά μπορούν να δημιουργήσουν ένα υγιές περιβάλλον για καλή λειτουργία του εντέρου.​

Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές έρευνες το τελευταίο διάστημα που υποδεικνύουν ότι η τακτική πρόσληψη προβιοτικών συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της «κακής» χοληστερόλης. Στην συγκεκριμένη έρευνα φάνηκε ότι μετά από 6 εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης εμπλουτισμένου γιαουρτιού με προβιοτικά, οι ασθενείς με αυξημένη χοληστερόλη μείωσαν τα επίπεδά της κατά 5% περίπου, ενώ η «κακή» χοληστερόλη μειώθηκε κατά 9%.

Υπάρχει τεράστιο ερευνητικό ενδιαφέρον για τα προβιοτικά πλέον, γιατί φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε συγκεκριμένα συμπτώματα και ασθενείς. Αυτό που έχει μελετηθεί εκτενώς μέχρι σήμερα είναι η επίδραση των προβιοτικών στο ανοσοποιητικό και φαίνεται ότι ενισχύεται ιδιαίτερα, ενώ ο κίνδυνος για ουρογεννητικές λοιμώξεις μειώνεται αισθητά σε ανθρώπους που συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους αυτού του είδους τα μικρόβια.

Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα της χρήσης προβιοτικών σε βρέφη με κολικούς, έντονα επεισόδια καθημερινού κλάματος ή μετά από γαστρεντερίτιδα.

Με δύο λόγια, είναι ασφαλή και απαραίτητα “καλά” μικρόβια, για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Αξίζει να τους δώσουμε μια θέση στη διατροφή μας, τι λέτε;

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

hiding, boy, girl
Ασφάλεια μέσα και έξω από το σπίτι

Ο κανόνας των εσωρούχων. “Η Κίκο και το Χέρι”

Ο Κανόνας των Εσωρούχων επινοήθηκε για να βοηθήσει τους γονείς να μιλήσουν με τα παιδιά τους για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, αυτό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο συγκεκριμένος κανόνας βασίζεται σε 5 βασικές αρχές:

Παιδιατρικές Λοιμώξεις

Ιλαρά. Δυστυχώς ακόμη μας ταλαιπωρεί.

Η Ιλαρά είναι μια ιογενής, εξανθηματική νόσος, εξαιρετικής μεταδοτικότητας, μέσω σταγονιδίων. Τα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης και η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες, κυρίως λόγω επιπλοκών.

Scroll to Top