Είναι τα προβιοτικά απαραίτητα στη διατροφή μας;

Γράφει η Ειρήνη Χριστάκη,  Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc., MSc. ​

Μοιραστείτε το

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας αν τους καταναλώσουμε σε επαρκείς ποσότητες. Ακούγεται περίεργο, αλλά αυτός είναι ο ορισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα προβιοτικά, τα οποία αποτελούν μικροοργανισμούς που μπορούμε να προσλάβουμε μέσω της τροφής και συχνά μπορεί να τα έχετε ακούσει ως μικροχλωρίδα του εντέρου.

Τα μικρόβια αυτά ζουν και αναπτύσσονται φυσιολογικά στο έντερο του ανθρώπου, αλλά κάποιες φορές η ισορροπία τους διαταράσσεται είτε λόγω πρόσληψης φαρμάκων- και κυρίως αντιβιοτικών, είτε λόγω στρες και διατροφής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να εξισορροπήσουμε την μικροχλωρίδα του εντέρου μπορούμε  να πάρουμε προβιοτικά από την διατροφή μας.

Περιέχονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ και σε εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν προβιοτικά. Ίσως η πρώτη φορά που θα βάλει κανείς το κουτάλι του μέσα στο γιαούρτι με τα διάσημα μικρόβια να γίνεται περίπλοκη, ειδικά όταν μαθαίνει ότι τα ονόματά τους είναι συνήθως Lactobacillus reuteri ή Bifidus regularis, και άλλα στελέχη της ίδιας οικογένειας.

Ο βασικός τους ρόλος στην σύγχρονη διατροφή είναι να εξισορροπούν την μικροχλωρίδα του εντέρου, φαίνεται όμως ότι μπορούν και να περιορίσουν ενοχλητικά συμπτώματα νόσων του γαστρεντερικού συστήματος, όπως είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και η νόσος του Crohn.

Επίσης, ασθενείς με δυσανεξία στη λακτόζη, φαίνεται ότι τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους, κυρίως επειδή αρκετά από αυτά «τρέφονται» με την λακτόζη των γαλακτοκομικών, και έτσι τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά γίνονται πιο καλά ανεκτά από το γαστρεντερικό σύστημά αυτών των ασθενών. Όσον αφορά την υγεία του εντέρου, τα προβιοτικά μπορούν να δημιουργήσουν ένα υγιές περιβάλλον για καλή λειτουργία του εντέρου.​

Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές έρευνες το τελευταίο διάστημα που υποδεικνύουν ότι η τακτική πρόσληψη προβιοτικών συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της «κακής» χοληστερόλης. Στην συγκεκριμένη έρευνα φάνηκε ότι μετά από 6 εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης εμπλουτισμένου γιαουρτιού με προβιοτικά, οι ασθενείς με αυξημένη χοληστερόλη μείωσαν τα επίπεδά της κατά 5% περίπου, ενώ η «κακή» χοληστερόλη μειώθηκε κατά 9%.

Υπάρχει τεράστιο ερευνητικό ενδιαφέρον για τα προβιοτικά πλέον, γιατί φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε συγκεκριμένα συμπτώματα και ασθενείς. Αυτό που έχει μελετηθεί εκτενώς μέχρι σήμερα είναι η επίδραση των προβιοτικών στο ανοσοποιητικό και φαίνεται ότι ενισχύεται ιδιαίτερα, ενώ ο κίνδυνος για ουρογεννητικές λοιμώξεις μειώνεται αισθητά σε ανθρώπους που συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους αυτού του είδους τα μικρόβια.

Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα της χρήσης προβιοτικών σε βρέφη με κολικούς, έντονα επεισόδια καθημερινού κλάματος ή μετά από γαστρεντερίτιδα.

Με δύο λόγια, είναι ασφαλή και απαραίτητα “καλά” μικρόβια, για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Αξίζει να τους δώσουμε μια θέση στη διατροφή μας, τι λέτε;

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δείτε επίσης

Scroll to Top